Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200-W - czyli jak oszczędnie grzać gazem?

qropatwa

Recommended Posts

W moim przypadku kiedy używałem samej pogódówki 2 sezony nie zdało to egzaminu. Pomimo ustawienia niskiej krzywej 0,15 i tak przegrzewało dom, szczególnie w bardzo słoneczne dni. Od czasu zainstalowania sterownika on/off problem został rozwiązany, nie ma problemu z komfortem, docelowo może wymienie na jakiś bardziej inteligetny PWM albo jakiś mądrzejszy :) bo wylewka betonowa ma dużą bezwładność.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim przypadku kiedy używałem samej pogódówki 2 sezony nie zdało to egzaminu. Pomimo ustawienia niskiej krzywej 0,15 i tak przegrzewało dom, szczególnie w bardzo słoneczne dni. Od czasu zainstalowania sterownika on/off problem został rozwiązany, nie ma problemu z komfortem, docelowo może wymienie na jakiś bardziej inteligetny PWM albo jakiś mądrzejszy :) bo wylewka betonowa ma dużą bezwładność.

zaciekawil mnie Pan. Krzywa może być 0,1 (krzywe są w kroku co 0,1) ale jesli przy takiej krzywej dom jest przegrzewany to można by praktycznie zrezygnowć z systemu grzewczego.... a znowu druga mozliość to 1,5 ale to oznaczałoby, że rury w podłodze sa co 1m....

Manewrowałem pomiędzy 0,15-0,2, staneło na 0,2 ponieważ przy 0,15 nie dogrzewało mi porządnie łazienki, ale przy samej pogódówce w słonecznie dni jesienne przegrzewało cały dom. W Vailancie jest taki wybór, nie wiem jak jest w Viessmanie bo nie posiadam.

to niestety nie pomogę, ja znów zupełnie nie znam urządzeń Vaillanta... raczej bym sprawdził ustawiane parametry bo krzywa grzewcza to zalezności temperaturowe opisane matematycznie (wzór niezalezny od firmy) i róznica między krzywą 0,15 i 0,2 to jakies 2K różnicy na zasilaniu i to przy -20*C....

Edytowane przez Konsultant Viessmann

to niestety nie pomogę, ja znów zupełnie nie znam urządzeń Vaillanta... raczej bym sprawdził ustawiane parametry bo krzywa grzewcza to zalezności temperaturowe opisane matematycznie (wzór niezalezny od firmy) i róznica między krzywą 0,15 i 0,2 to jakies 2K różnicy na zasilaniu i to przy -20*C....

Skoro nie dogrzewało łazienki to najpierw trzeba wyregolowac instalacje grzewczą a pozniej bawic sie w ustawienia krzywej.

Nachylenie krzywej grzewczej: 1,0

Poziom krzywej grzewczej: 0K

Temperatury zadane w pomieszczeniach: zredukowany 20C, normalny 21C, komfort 22C

Program czasowy: 6:00 - 22:00 normalny, 22:00 - 6:00 zredukowany

Czas pracy kotła: 235h

Czas pracy palnika: 196h

Starty palnika: 107

Temperatura CWU: 48C

Program czasowy CWU: 6:00 - 20:00

Dzienne zużycie gazu podawane przez piec: 20.10: 6.2m3, 21.10: 5.4m3, 22.10: 7.3m3, 23.10: 8.3m3, 24.10 do godz. 10:20: 4.0m3

Pompa cały czas 60%

Cisnienie w instalacji: 1.5bar, a na manometrze pod piecem ok 1.7bar

Co mogę zmienić, aby zmniejszyć zużycie gazu zachowując komfort w pomieszczeniach? Obecnie temperatura w pokojach od strony południe-zachód wynosi 22-23C, natomiast od strony północ-wschód 21C.

W chwili zakładania tematu, piec grzał z mocą 3.0kW, temperatura na zasileniu 38C, temp. zewnętrzna: 7C.

Dla ciekawości jaką masz ustawioną temperaturę różnicową ?

Poziom kodowania 2 9F:jaką masz liczbę?

Jesli piszesz że masz temperaturę na zasilaniu 38 o C to jaką widzisz na kotle?

Bardzo wysoko grzejesz CWU 48 oC mi wystarczy zimą spokojnie 44 oC w jakie dni jak dziś czyli 10 oC 43 oC.

Jak grzeję teraz wodę na 43 oC to na piecu mam około 52 oC u Ciebie podczas grzania musi być..... stawiam 60 oC ?