Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna na profilu GEALAN LINEAR

Recommended Posts

Witam,

Dostałem ofertę okien na profilu GEALAN LINEAR oraz Gealan S-9000. Z tego co czytałem producentem obydwu profili jest veka. Profile są 6 komorowe z 3 uszczelkami.

Różnią się natomiast szerokością 74mm vs 82,5mm czyli co za tym idzie również gorszym współczynnikiem przenikania ciepła 1,0 vs 0,89.

Na plus dla mnie w profilach GEALAN LINEAR jest niższa wysokość ramy. Dzięki czemu przy węższych oknach, ramam nie jest aż tak widoczna.

Moje pytanie jest następujące czy profile GEALAN LINEAR są godne polecenia? Wiem że tak naprawdę liczy się całe okno, jak zostanie wykonane, jaki pakiet szybowy oraz montaż.

Ale zostawmy te dodatkowe składowe a proszę was o opinie odnośnie do samego profilu.

Czy są godne polecenia?

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie rzetelnie, bo to premiera z roku 2020. Możesz pytać na popularnych grupach fb - ale tam jest "festiwal" handlarzy chwalących swoje oraz ew. klientów, którzy dali się namówić na zakup. A co można powiedzieć o oknach, które się ma parę miesięcy? Że są ok. Ew. złe. ale ta negatywna opinia będzie wynikała raczej z błędów w części dystrybucyjnej, niż profilowej.

Pozostaje Ci kierować się marką dostawcy.

Doskonale rozumiem to co napisałeś. Jednak czy możesz podzielić się Twoim pierwszym wrażeniem bazując na doświadczeniu? Czy profil 6 komorowy o szerokości 74mm może się sprawdzić w użytkowaniu przez wiele lat czy może już na dzień dobry słabo to wygląda? Nie ukrywam że cena również jest niższa okien na takim rofilu.

Doskonale rozumiem to co napisałeś. Jednak czy możesz podzielić się Twoim pierwszym wrażeniem bazując na doświadczeniu? Czy profil 6 komorowy o szerokości 74mm może się sprawdzić w użytkowaniu przez wiele lat czy może już na dzień dobry słabo to wygląda? Nie ukrywam że cena również jest niższa okien na takim rofilu.

Błędna droga. Jak już chcesz mieć 6 komór, to weź sobie Vekę 70mm. Cena będzie niższa. A że aktualnych norm nie spełni, to inna sprawa. Ale za to będzie mocny, sprawdzony przez kilkanaście lat profil i okno o bliżej nieokreślonych parametrach.

Kurczę, no nie da się tak. Chcesz coś wiedzieć, to sprawdź dostawcę i jego "papiery". Producent może na swojej stronie publikuje przykładowe deklaracje techniczne albo chociaż kartę gwarancyjną.