qropatwa 24.10.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 W związku z wymianą kopciucha na piec kondensacyjny zmuszony byłem zamknąć układ. Instalator który podłączał piec nie do końca wiedział co tutaj jest zrobione, więc usunął naczynie wzbiorcze i na obu rurach zamontował odpowietrzniki. Przed jego pracami wyglądało to tak: A obecnie wygląda tak: W związku z tym mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w temacie. Czy to jest poprawnie wykonane? Czy te dwie rury nie powinny być ze sobą połączone i dopiero za takim połączeniem zainstalowany pojedynczy odpowietrznik? Jak to właściwie działało w układzie otwartym? Na samej górze na pewno jest przelew, ale dlaczego do naczynia dochodziły dwie rury i jakie funkcje pełniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.10.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Tutaj masz rys i jakie pełniło to funkcje typowy zbiornik przelewowy. Twój hydraulik zrobił to najprościej jak mógł - bo najlepiej jest zlikwidować całkowicie odcinki rur, aż do ostatniego odbiornika - grzejnika gdzie są doprowadzone i tam założyć odpowietrznik - trudno jest serwisować automaty odpowietrzające skoro są niedostępne lub na strychu lub w ogóle ukryte. To prosi się również o kłopoty. Zapewne naczynie/zbiornik buforowy jest w piecu kondensacyjnym i teraz on spełnia funkcję stabilizacji ciśnienia w układzie CO więc montaż dodatkowego jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 24.10.2021 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Akurat to miejsce jest łątwo dostępne, a żeby te rury usunąć tak jak napisałeś, to trzeba by rozkuwać ściane w dół. Zdjęcie robione na piętrze, a piec w piwnicy. Wykonanie samo w sobie mi w żaden sposób nie przeszkadza, natomiast chciałem się upewnić, że nie będzie z tym żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts