Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamknięcie układu - czy dobrze wykonane?

qropatwa

Recommended Posts

W związku z wymianą kopciucha na piec kondensacyjny zmuszony byłem zamknąć układ. Instalator który podłączał piec nie do końca wiedział co tutaj jest zrobione, więc usunął naczynie wzbiorcze i na obu rurach zamontował odpowietrzniki.

Przed jego pracami wyglądało to tak:

IMG-20210712-175135341.jpg

A obecnie wygląda tak:

IMG-20211024-180700217.jpg

W związku z tym mam pytanie do osób bardziej doświadczonych w temacie. Czy to jest poprawnie wykonane? Czy te dwie rury nie powinny być ze sobą połączone i dopiero za takim połączeniem zainstalowany pojedynczy odpowietrznik? Jak to właściwie działało w układzie otwartym? Na samej górze na pewno jest przelew, ale dlaczego do naczynia dochodziły dwie rury i jakie funkcje pełniły?

Tutaj masz rys i jakie pełniło to funkcje typowy zbiornik przelewowy.

Bez tytułu.jpg

Twój hydraulik zrobił to najprościej jak mógł - bo najlepiej jest zlikwidować całkowicie odcinki rur, aż do ostatniego odbiornika - grzejnika gdzie są doprowadzone i tam założyć odpowietrznik - trudno jest serwisować automaty odpowietrzające skoro są niedostępne lub na strychu lub w ogóle ukryte. To prosi się również o kłopoty.

Zapewne naczynie/zbiornik buforowy jest w piecu kondensacyjnym i teraz on spełnia funkcję stabilizacji ciśnienia w układzie CO więc montaż dodatkowego jest zbędny.

Akurat to miejsce jest łątwo dostępne, a żeby te rury usunąć tak jak napisałeś, to trzeba by rozkuwać ściane w dół. Zdjęcie robione na piętrze, a piec w piwnicy. Wykonanie samo w sobie mi w żaden sposób nie przeszkadza, natomiast chciałem się upewnić, że nie będzie z tym żadnych problemów.