asolt 26.10.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Ja tego nie napisałem! Nie wiem skąd to wyssałeś? Z postu nr 13 Zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło nie ma zadnego zwiazku ze skokowym wzrostem wilgoci. Moze miec zwiazek ze zwiekszeniem szczelnosci budynku ktora sie zwiekszyła przy okazji docieplenia, wymiany okien czy drzwi bo czesto ocieplenie obejmuje te roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.10.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Nadinterpretujesz, nie dziel włosa na czworo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.10.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 (edytowane) Nadinterpretujesz, nie dziel włosa na czworo. Nic nie nadinterpretuję, bardzo czesto spotykam sie klientami, którzy twierdzą dokladnie to samo co Ty. Ocieplenie czyli zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło spowodowało wzrost wilgotnosci. Zapominają ze przy okazji wymienili okna, ze wymienili drzwi, ze nie mają nawiewników, ze stosowanie mikrouchyłu niewiele daje przy szczelnych drzwiach, ze zatykaja kratki wentylacyjne z powodu ciagu wstecznego. Zrzucają wszystko na to mityczne ocieplenie ktore istotnie powoduje zmniejszenie kosztów ogrzewania i jednoczesnie rzekomo bo to jest tzw. urban legends wzrost wilgotnosci w domu.Nie jest to bynajmniej dzielenie wlosa, bo problem jest czesty, robiac termomodernizcje nie mozna zapominac o wentylacji, jej modernizacji, zmianie, poprawie.. Edytowane 26 Października 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 27.10.2021 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Masz rację. Mało tego, docieplenie powoduje że likwidujemy mostki cieplne na ścianach i przez to wilgoć nie kondensuje się tam tak szybko (jednak w końcu znajdzie sobie najzimniejsze miejsce). Jednak wraz z dociepleniem uszczelniamy budynek, a co za tym idzie zmniejszamy znacząco wymianę powietrza, co powoduje znaczący wzrost wilgotności (sam to przerabiałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts