szymonlewandowski198 25.10.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 proszę o poradę tak jak w tytule wątku rozważam instalację w domach wakacyjnych całorocznych pompę ciepła głebinową lub powietrzną instalator przekonuje mnie do urządzeń defro w obu rozwiazaniach ale inny instalator chce mi instalować kocioł na gaz że niby bardziej wydajny i mniejsze koszty explatacji oraz inwestycji.badam temat i nie wiele wiem z praktyki na razie teoria -obczytałem się domy opkoło 80-90 m3 w technologi szkieletowej pasywne czyli bardzo ekonomicznie powinno być z ogrzewaniem domy sa zlokalizowane n amazurach -okolice mikołajek a może ktoś ma doświadczenia z taką inwestycją i ma sprawdzony temat ogrzewania zapraszam do dzielenia się poradami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 25.10.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 A nie lepiej to ogrzewać i chłodzić pompą powietrze-powietrze? Wtedy masz dostarczenie ciepła/chłodu na żądanie wtedy gdy masz gości. No chyba że zakładasz obłożenie 100% w skali roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 25.10.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Jakiej wielkości te domki? Z czego budowane itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts