Bandarbeiter 25.10.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) Witam, mam zamiar zrobić nową łazienkę w domu i w związku z tym zrobiłem plan ale nie wiem czy to będzie funkcjonować tak jak powinno. Czy podłączenie całej łazienki do istniejącego kranu ma w ogóle sens? Czy należy to rozwiązać inaczej? Sprawa jest skomplikowana bo ów kran jest w części starego stuletniego budynku a planowana łazienka w nie tak starej (30 lat) dobudówce. Bliższego źródła wody nie ma. Następne pytanie mam o średnice rur jakie zastosować? Zamierzam zastosować rury PP zgrzewane. Proszę o opinię, poprawki i wskazówki. Pozdrawiam PS: To mój pierwszy post na forum więc witam serdecznie wszystkich! W linku schemat który przygotowałem, niestety nie potrafię wrzucić załącznikahttps://ibb.co/b5gPLnP Edytowane 25 Października 2021 przez Bandarbeiter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.10.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Zamiast rur PP zastosuj alepexa i zamiast robić tyle odgałęzień z jednej rury zastosuj rozdzielacz do ziemnej i ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bandarbeiter 26.10.2021 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Ok, pomijając rodzaj instalacji i jej rozmieszczenie to czy podłączenie całej łazienki do jednego kranu ma sens? Czy należałoby podłączyć ją gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.10.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Przecież napisałem abyś zastosował rozdzielacze do zimnej i ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bandarbeiter 26.10.2021 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Ok, chtba źle zrozumiałem poprzedniego posta. Gdzie w takim razie ma znajdować się ten rozdzielacz? Zaraz za bojlerem ciepłej wody i ciągnąć osobną nitkę do planowanej łazienki? Tego chciałbym uniknąć bo musiałbym rozpruć pół domu poza tym instalacja w tym miejscu jest stalowa i trzeba by ciąć i spawać rury a to już mi całkiem nie odpowiada. Dom ma 90 lat, instalacja 60 i są w niej zastosowane przeróżne materiały a nie chcę robić remontu, zresztą ta łazienka ma być tylko tymczasowa na 2-3 lata i szukam najprostszego i najtańszego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.10.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Rozdzielacze daj na wyjściu z tego kranu z którego chcesz poprowadzić nowa instalację do łazienki. Z rurek od kranu wstawiasz złączkę/przejściówkę na alupexa i podpinasz do tego dwa rozdzielacze, jeden na zimna a drugi na ciepłą wodę.Coś na wzór jak na tym obrazku.https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/__original__/w3/11968093-rozprowadzenie-instalacji-wodnej-uklad-rozdzielaczowy.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bandarbeiter 26.10.2021 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 A to coś takiego planowałem zrobić tylko zamiast rozdzielacza chciałem tam dać trójniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.10.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 A to coś takiego planowałem zrobić tylko zamiast rozdzielacza chciałem tam dać trójniki. Rozdzielacz ma ta przewagę na trójnikami że w razie awarii np kranu w umywalce zakręcasz zwór na rozdzielaczu i woda jest odcięta a z pozostałych punktów czyli wanny, czy pralki możesz korzystać. No i masz jedna całą nitkę od rozdzielacza do punktu, Każde kolano czy trójnik może być potencjalnym przeciekiem kiedyś. Przy zastosowaniu rur alupexa i rozdzielacza ograniczasz do minimów wszelakie kolanka czy trójniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts