Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o ocenę projektu instalacji

Bandarbeiter

Recommended Posts

Witam, mam zamiar zrobić nową łazienkę w domu i w związku z tym zrobiłem plan ale nie wiem czy to będzie funkcjonować tak jak powinno. Czy podłączenie całej łazienki do istniejącego kranu ma w ogóle sens? Czy należy to rozwiązać inaczej? Sprawa jest skomplikowana bo ów kran jest w części starego stuletniego budynku a planowana łazienka w nie tak starej (30 lat) dobudówce. Bliższego źródła wody nie ma. Następne pytanie mam o średnice rur jakie zastosować? Zamierzam zastosować rury PP zgrzewane.

Proszę o opinię, poprawki i wskazówki.

Pozdrawiam

PS: To mój pierwszy post na forum więc witam serdecznie wszystkich!

W linku schemat który przygotowałem, niestety nie potrafię wrzucić załącznika

https://ibb.co/b5gPLnP

Edytowane przez Bandarbeiter

Ok, chtba źle zrozumiałem poprzedniego posta. Gdzie w takim razie ma znajdować się ten rozdzielacz? Zaraz za bojlerem ciepłej wody i ciągnąć osobną nitkę do planowanej łazienki? Tego chciałbym uniknąć bo musiałbym rozpruć pół domu poza tym instalacja w tym miejscu jest stalowa i trzeba by ciąć i spawać rury a to już mi całkiem nie odpowiada. Dom ma 90 lat, instalacja 60 i są w niej zastosowane przeróżne materiały a nie chcę robić remontu, zresztą ta łazienka ma być tylko tymczasowa na 2-3 lata i szukam najprostszego i najtańszego rozwiązania.

Pozdrawiam

Rozdzielacze daj na wyjściu z tego kranu z którego chcesz poprowadzić nowa instalację do łazienki. Z rurek od kranu wstawiasz złączkę/przejściówkę na alupexa i podpinasz do tego dwa rozdzielacze, jeden na zimna a drugi na ciepłą wodę.

Coś na wzór jak na tym obrazku.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/__original__/w3/11968093-rozprowadzenie-instalacji-wodnej-uklad-rozdzielaczowy.jpeg

A to coś takiego planowałem zrobić tylko zamiast rozdzielacza chciałem tam dać trójniki.

Rozdzielacz ma ta przewagę na trójnikami że w razie awarii np kranu w umywalce zakręcasz zwór na rozdzielaczu i woda jest odcięta a z pozostałych punktów czyli wanny, czy pralki możesz korzystać. No i masz jedna całą nitkę od rozdzielacza do punktu, Każde kolano czy trójnik może być potencjalnym przeciekiem kiedyś. Przy zastosowaniu rur alupexa i rozdzielacza ograniczasz do minimów wszelakie kolanka czy trójniki