RobertOC 13.12.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 W środku nocy musiałem iść do kotłowni i przestawić kocioł na niższą temperaturę. Bardzo chciałbym ci uwierzyć ale nie mogę bo wydaje się to nierealne nie możliwe chyba że masz kominek i palisz w nim na okrągło a z drugiej strony masz sterownik czy nie Mam sterownik pogodowy. Moja regulacja polegała na tym że musiałem obniżyć krzywą grzewczą. kocioł pracuje do momentu aż uzyska wymaganą temperaturę w domu po czym się wyłącza Na innych postach było wiele razy omówione ile spala się gazu nawet w przybliżeniu do takiej powierzchni jaką masz ty absolutne minimum to 7-8 m/ dobę tylko na CO a gdzie CWU i gotowanie. Bardzo cię proszę spróbuj mnie przekonać że to co piszesz jest prawdą bo oznaczało by to że jutro idę do sklepu i kupuję dokładnie taki sam piec jak masz. No cóż. Możesz mi wierzyć na słowo. Ale obawiam się że nie tylko piec ma znaczenie. Zobacz tutaj. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=439799#439799 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.12.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 RobertOC - to źle Cię trochę zrozumiałem, bo myślałem, że teraz, przy aktualnch temperaturach (tzn. w sezonie grzewczym) Twoje zużycie jest 4.78 m3/dobę. Ja te swoje 7 m3/dobę spalam TERAZ, tzn. gdy temp. na polu jest -3 - 0 stC. W całym sezonie - zobacze, ale jak na teraz to moze być 4.5 m3/dobę (w skali całego roku) - tak mi wychodzi z aktualnego zuzycia na wszystkie elementy. Aha - no i nie mam pogodówki tylko pokojówke [ żona wie .... ] Pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 14.12.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Właśnie trzymam przed sobą rachunek za gaz który dziś otrzymałem. Od 2004-10-02 do 2004-10-03 zużyłem 295m3 gazu . To ty strasznie dużo gazu zużyłeś przez jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ok. Robert wierzę ale bardzo proszę cię o troszkę szczegółów których nie znalazłem w twoim wątku to znaczy:1. Poddasze ocieplone wełną 23 cm - jaka wełna i jakiej firmy,2. Ściany tylko BK bez ocieplenia,3. Grzejniki masz liczone do parametrów 55/40,4. Jeżli tak na jak wyżej przykładowo dla pokoju dziennego 35 m2 jakie masz grzejniki chodzimi o typ i wymiar, oraz podaj wymiar grzejnika w pokoju sypialnym na poddaszu 12 m25. Ogrzewasz garaż - czy masz zamontowany grzejnik w garażu.6. Niewiem czy obserwowałeś piec. Chodzi mi o to w jakim czasie piec "dochodzi" (śmieszne) do zadanej temperatury na piecu czyli startuje z zimnego np. 20 C do 55 czy zajmuje mu to w przybliżeniu oczywiście ok. 20 min. czy 1 godzinę.7. Czy masz obwody podłogówki jak tak to ile (powierzchnia i jak rozwiązane czy przez mieszacz czy przez RTL)Przepraszam cię Robercie ale chcę ustalić czym różnią się nasze domy jeżeli chodzi o technologie wykonania ogrzewania i zastanowić się w jaki sposób dzieje się że masz takie małe zużycie gazu.Bardzo proszę cię o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Właśnie trzymam przed sobą rachunek za gaz który dziś otrzymałem. Od 2004-10-02 do 2004-10-03 zużyłem 295m3 gazu . To ty strasznie dużo gazu zużyłeś przez jeden dzień. Nie za dzień tylko za okres 2 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 I co robercie masz czas opisać tak szczegółowo twoje zasilanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 RobertOC - to źle Cię trochę zrozumiałem, bo myślałem, że teraz, przy aktualnch temperaturach (tzn. w sezonie grzewczym) Prawie przez całe 2 miesiące pracuje ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 1. Poddasze ocieplone wełną 23 cm ISOVER ISOMATA lambda=0,035,2. Ściany tylko BK bez ocieplenia Ytong 400 36,5cm,3. Grzejniki liczone do parametrów 55/40,4. w pokoju dziennym 35 m2 - ogrzewanie podłogowe, grzejniki Brugman 1450/500mm w pokojach sypialnych, 1450/600 i 1200/600 w gabinecie, Instal Projekt 1600W w łazienkach + podłogówka, pozostała część domu (hall 2x, salon, kuchnia, łazienki, wiatrołap) ogrzewanie podłogowe5. W garaży mam tylko rurki pod ewentualny grzenik. Nie ogrzewam.6. Z moich obserwacji wynika że kocioł startuje z większą mocą i po kilku sekundach obniża ją kiedy woda ma wymaganą temperaturę i przez cały czas taką utrzymuje.7. podłogówki ok 100 m2 przez mieszacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.12.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ile postów tyle nieporozumień Robert - za jaki okres to był rachunek ? - napisz jeszcze raz. Chodzi o to że we wrzesniu/pazdzierniku/listopadzie bylo dużo dni ze stosunkowo wysoką temp. Ja też grzeję od września - to można moje i Twoje zużycie gazu za 2 miesiące porównać - ja odpisuję stany licznika prawie co dzien, od poczatku 2004 roku (grzeję od stycznia br. - jeszcze w domu nie zamieszkanym, w trakcie wykańczania). hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 No to teraz rozumiem jak rozgrzejesz 100 m2 podłogówki to to cholerstwo trzyma ciepło baaaaardzo długo. Z tym podgrzewniem chodziło mi o to jak byś wychłodził podłogi do normalnej temperatury i dopiero wtedy zastartował to ile zajęło by rozgrzanie całego układu ?I rozumiem że na noc też nie obniżasz temperatury bo straty na podłodze byłyby ogromne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Krzysiek ale twój dom ma 100 m2 a roberta 180 i jeszcze zobacz jak różne są wasze ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 A robert zapytam kumpla który też ma około 100 m2 podłogi czy też tak grzeje i ile ma zużycia tylko on ma atmosferyczny, i dom trochę słabiej ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 No to teraz rozumiem jak rozgrzejesz 100 m2 podłogówki to to cholerstwo trzyma ciepło baaaaardzo długo. Z tym podgrzewniem chodziło mi o to jak byś wychłodził podłogi do normalnej temperatury i dopiero wtedy zastartował to ile zajęło by rozgrzanie całego układu ? I rozumiem że na noc też nie obniżasz temperatury bo straty na podłodze byłyby ogromne ? Niezupełnie. Wbrew pozorom podłogówka reaguje dość szybko. ok3-4 godz. przy podgrzewaniu. Nie sprawdzałem jak długo się wychładza, ale przed rozpoczęciem pory grzania jest wyraźnie chłodniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ok. ale w mocy nie pracuje rozumiem podłoga i całe ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.12.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Należy ustalić przyczyny różnic - więc zadaję pytania ...Pierwsza rzecz - RobertOC ma o 80% większą powierzchnię użytkową,a zapotrzebowanie tylko ok. 1 kW wyższe niż ja (ja liczylem swojew sposób mocno uproszczony, ale ....).Pewnie też podłogówka u niego jest źródłem oszczędności (można dzięki temu mieć niższą temp. w domu, a wrażenie komortu cieplnego dalej jest OK) a dodatkowo jeszcze ten licznik ... ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ok. ale w mocy nie pracuje rozumiem podłoga i całe ogrzewanie. Pracuje tylko na niższych parametrach. Teraz jest ustawione 17stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Krzysiek licznik bym wykluczył choć powiem że osobiście wyminiałem od prądu który sobie "szedł" bez poboru a słyszłem że niektórym wzrosło zużycie prądu po wymianie na nowy.Oczywiście że piec roberta jest ustawiony na max 55 bo niema potrzeby urzymywać wyższej tem na kotle bo grzejniki ma duże i dosłownie ugotował by się co i tak przy 55 na grzejnikach jest bardzo dużo zwłasza przy takiej tem na dworze jaka jest obecnie czyli + 2. Natomiast co chcę powiedzieć grzejniki zwłaszcza płytowe odbierają bardzo dużo ciepła i na powrocie jest zawsze o 10 mniej niż na zasilaniu co w przypadku rozgrzanej podłogi jest nie do osiągnięcia tak mi się przynajmniej wydaje więc po dogrzaniu grzejników zawory zamykają je i zasówa sama podłoga gdzie kociołek sobie pracuje z minimalną mocą bo niema takiej potrzeby a w dodatku jeszcze wyłącza. A zapomiałem jeszcze o sterowniku pogodowym który o ile dobrz pamiętam powienien całkowicie wyłączyć ogrzewanie jak na dowrze będzie pow. +5 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 14.12.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Pierwsza rzecz - RobertOC ma o 80% większą powierzchnię użytkową, a zapotrzebowanie tylko ok. 1 kW wyższe niż ja (ja liczylem swoje w sposób mocno uproszczony, ale ....). Ja liczyłem swoje zapotrzebowanie programem OZC. Starałem się jak najdokładniej go wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Robert Ok. ale czy wogóle się włącza w nocy czy masz spadek tem w pomieszczeniu gdzie masz sterownik od 3 stopnie czy przez okres obniżonej tem wogóle się nie włączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 14.12.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Robert ja też liczyłem przy pomocy OZC ale dutro ci napiszę co mi wyszło bo nie pamiętam a wyniki mam w domu. Ja mam podobny dom (wielkość) jak ty więc wynik powienien być podobny i podobne wartości przenikania choć z innych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts