Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników kotłów gazowych.

Foxy

Recommended Posts

W środku nocy musiałem iść do kotłowni i przestawić kocioł na niższą temperaturę.

Bardzo chciałbym ci uwierzyć ale nie mogę bo wydaje się to nierealne nie możliwe chyba że masz kominek i palisz w nim na okrągło a z drugiej strony masz sterownik czy nie

Mam sterownik pogodowy. Moja regulacja polegała na tym że musiałem obniżyć krzywą grzewczą.

kocioł pracuje do momentu aż uzyska wymaganą temperaturę w domu po czym się wyłącza

Na innych postach było wiele razy omówione ile spala się gazu nawet w przybliżeniu do takiej powierzchni jaką masz ty absolutne minimum to 7-8 m/ dobę tylko na CO a gdzie CWU i gotowanie. Bardzo cię proszę spróbuj mnie przekonać że to co piszesz jest prawdą bo oznaczało by to że jutro idę do sklepu i kupuję dokładnie taki sam piec jak masz.

No cóż. Możesz mi wierzyć na słowo. Ale obawiam się że nie tylko piec ma znaczenie. Zobacz tutaj.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=439799#439799

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RobertOC - to źle Cię trochę zrozumiałem, bo myślałem, że teraz,

przy aktualnch temperaturach (tzn. w sezonie grzewczym) Twoje zużycie

jest 4.78 m3/dobę. Ja te swoje 7 m3/dobę spalam TERAZ, tzn. gdy temp.

na polu jest -3 - 0 stC. W całym sezonie - zobacze, ale jak na teraz

to moze być 4.5 m3/dobę (w skali całego roku) - tak mi wychodzi z

aktualnego zuzycia na wszystkie elementy.

Aha - no i nie mam pogodówki tylko pokojówke :) [ żona wie .... ]

Pozdr - Krzysiek

Ok. Robert wierzę ale bardzo proszę cię o troszkę szczegółów których nie znalazłem w twoim wątku to znaczy:

1. Poddasze ocieplone wełną 23 cm - jaka wełna i jakiej firmy,

2. Ściany tylko BK bez ocieplenia,

3. Grzejniki masz liczone do parametrów 55/40,

4. Jeżli tak na jak wyżej przykładowo dla pokoju dziennego 35 m2 jakie masz grzejniki chodzimi o typ i wymiar, oraz podaj wymiar grzejnika w pokoju sypialnym na poddaszu 12 m2

5. Ogrzewasz garaż - czy masz zamontowany grzejnik w garażu.

6. Niewiem czy obserwowałeś piec. Chodzi mi o to w jakim czasie piec "dochodzi" (śmieszne) do zadanej temperatury na piecu czyli startuje z zimnego np. 20 C do 55 czy zajmuje mu to w przybliżeniu oczywiście ok. 20 min. czy 1 godzinę.

7. Czy masz obwody podłogówki jak tak to ile (powierzchnia i jak rozwiązane czy przez mieszacz czy przez RTL)

Przepraszam cię Robercie ale chcę ustalić czym różnią się nasze domy jeżeli chodzi o technologie wykonania ogrzewania i zastanowić się w jaki sposób dzieje się że masz takie małe zużycie gazu.

Bardzo proszę cię o odpowiedź.

1. Poddasze ocieplone wełną 23 cm ISOVER ISOMATA lambda=0,035,

2. Ściany tylko BK bez ocieplenia Ytong 400 36,5cm,

3. Grzejniki liczone do parametrów 55/40,

4. w pokoju dziennym 35 m2 - ogrzewanie podłogowe, grzejniki Brugman 1450/500mm w pokojach sypialnych, 1450/600 i 1200/600 w gabinecie, Instal Projekt 1600W w łazienkach + podłogówka, pozostała część domu (hall 2x, salon, kuchnia, łazienki, wiatrołap) ogrzewanie podłogowe

5. W garaży mam tylko rurki pod ewentualny grzenik. Nie ogrzewam.

6. Z moich obserwacji wynika że kocioł startuje z większą mocą i po kilku sekundach obniża ją kiedy woda ma wymaganą temperaturę i przez cały czas taką utrzymuje.

7. podłogówki ok 100 m2 przez mieszacz

Ile postów tyle nieporozumień :)

Robert - za jaki okres to był rachunek ? - napisz jeszcze raz.

Chodzi o to że we wrzesniu/pazdzierniku/listopadzie bylo dużo dni

ze stosunkowo wysoką temp.

Ja też grzeję od września - to można moje i Twoje zużycie gazu za 2

miesiące porównać - ja odpisuję stany licznika prawie co dzien,

od poczatku 2004 roku (grzeję od stycznia br. - jeszcze w domu

nie zamieszkanym, w trakcie wykańczania).

hej - Krzysiek

No to teraz rozumiem jak rozgrzejesz 100 m2 podłogówki to to cholerstwo trzyma ciepło baaaaardzo długo. Z tym podgrzewniem chodziło mi o to jak byś wychłodził podłogi do normalnej temperatury i dopiero wtedy zastartował to ile zajęło by rozgrzanie całego układu ?

I rozumiem że na noc też nie obniżasz temperatury bo straty na podłodze byłyby ogromne ?

No to teraz rozumiem jak rozgrzejesz 100 m2 podłogówki to to cholerstwo trzyma ciepło baaaaardzo długo. Z tym podgrzewniem chodziło mi o to jak byś wychłodził podłogi do normalnej temperatury i dopiero wtedy zastartował to ile zajęło by rozgrzanie całego układu ?

I rozumiem że na noc też nie obniżasz temperatury bo straty na podłodze byłyby ogromne ?

Niezupełnie. Wbrew pozorom podłogówka reaguje dość szybko. ok3-4 godz. przy podgrzewaniu. Nie sprawdzałem jak długo się wychładza, ale przed rozpoczęciem pory grzania jest wyraźnie chłodniejsza.

Należy ustalić przyczyny różnic - więc zadaję pytania ...

Pierwsza rzecz - RobertOC ma o 80% większą powierzchnię użytkową,

a zapotrzebowanie tylko ok. 1 kW wyższe niż ja (ja liczylem swoje

w sposób mocno uproszczony, ale ....).

Pewnie też podłogówka u niego jest źródłem oszczędności (można dzięki

temu mieć niższą temp. w domu, a wrażenie komortu cieplnego dalej

jest OK)

a dodatkowo jeszcze ten licznik ... ?

pozdr - Krzysiek

Krzysiek licznik bym wykluczył choć powiem że osobiście wyminiałem od prądu który sobie "szedł" bez poboru a słyszłem że niektórym wzrosło zużycie prądu po wymianie na nowy.

Oczywiście że piec roberta jest ustawiony na max 55 bo niema potrzeby urzymywać wyższej tem na kotle bo grzejniki ma duże i dosłownie ugotował by się co i tak przy 55 na grzejnikach jest bardzo dużo zwłasza przy takiej tem na dworze jaka jest obecnie czyli + 2. Natomiast co chcę powiedzieć grzejniki zwłaszcza płytowe odbierają bardzo dużo ciepła i na powrocie jest zawsze o 10 mniej niż na zasilaniu co w przypadku rozgrzanej podłogi jest nie do osiągnięcia tak mi się przynajmniej wydaje więc po dogrzaniu grzejników zawory zamykają je i zasówa sama podłoga gdzie kociołek sobie pracuje z minimalną mocą bo niema takiej potrzeby a w dodatku jeszcze wyłącza. A zapomiałem jeszcze o sterowniku pogodowym który o ile dobrz pamiętam powienien całkowicie wyłączyć ogrzewanie jak na dowrze będzie pow. +5 C.