Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam uprzejmą prośbę o Wasze opinie na temat gotowych, wewnętrznych drzwi sosnowych (do polakierowania, pobejcowania we własnym zakresie). Mam aktualną ofertę na takie drzwi z Castoramy. Cena jest atrakcyjna i zawsze to drzewo.
https://forum.murator.pl/topic/26527-co-s%C4%85dzicie-o-gotowych-wewn%C4%99trznych-drzwiach-sosnowych/

Owszem zawsze to drewno ale ja jakos nie jestem przekonany ze wzgledu na to ze sosna w miare uplywu czasu nierowno zmienia kolor- dzieje sie tak w przypadku innego rodzaju drewna ale w sosnie mi to jakos bardziej przeszkadza. Ale nie wiem jakby to wygladalo gdyby uzyc ladnej bejcy... Hmmm moze to jest mysl...
Mam uprzejmą prośbę o Wasze opinie na temat gotowych, wewnętrznych drzwi sosnowych (do polakierowania, pobejcowania we własnym zakresie). Mam aktualną ofertę na takie drzwi z Castoramy. Cena jest atrakcyjna i zawsze to drzewo.

Ja kupiłem drzwi wewnętrzne sosnowe w LM ( 5 szt) głównie z powodu braku pieniędzy na gotowe. Sam je poprzeciarałem i 3 x pomalowałem lakierobejcą. Efekt jest suuuper. Ludzie nie chcą uwierzyć że sam je malowałem. Tak więc warto spróbować samemu, tym większa będzie satysfakcja.

Dla przykładu te same drzwi w wersji surowej i wykończonej w LM to 359 zł i 689 zł. Niektóre kupowałem jeszcze taniej.

pzdr

Ja kupiłem drzwi wewnętrzne sosnowe w LM ( 5 szt) głównie z powodu braku pieniędzy na gotowe. Sam je poprzeciarałem i 3 x pomalowałem lakierobejcą. Efekt jest suuuper. Ludzie nie chcą uwierzyć że sam je malowałem. Tak więc warto spróbować samemu, tym większa będzie satysfakcja.

Dla przykładu te same drzwi w wersji surowej i wykończonej w LM to 359 zł i 689 zł. Niektóre kupowałem jeszcze taniej.

pzdr

witam

dokładnie tak samo, drzwi Dziadek, szlif i malowanie we własnym zakresie w kieszenie zostało dobre 3tys.

Drzwi były malowane 3x

w rzeczywistosci wygladaja zdecydowanie lepiej

http://www.netitel.pl/~xanx/drzwi1.JPG

http://www.netitel.pl/~xanx/drzwi.JPG

XanX. Piękny efekt. Napisz jakiego rodzaju lakierobejcy użyłeś (typ i producent) oraz ile orientacyjnie zużyłeś na polakierowanie np. jednego skrzydła. Jestem już prawie zdecydowany na takie właśnie rozwiązanie. Dla mojego teoretyzowania nieocenione są jeszcze wasze uwagi praktyczne.
XanX. Piękny efekt. Napisz jakiego rodzaju lakierobejcy użyłeś (typ i producent) oraz ile orientacyjnie zużyłeś na polakierowanie np. jednego skrzydła. Jestem już prawie zdecydowany na takie właśnie rozwiązanie. Dla mojego teoretyzowania nieocenione są jeszcze wasze uwagi praktyczne.

Levis Linitop Clasic

na 9 kpl. czyli oscieznica i drzwi poszło gdzies 5l.

Moja rada malujcie ościeznice przed malowaniem pokoi.

Ile razy kladles bejce i jak z przecieraniem?

Ja dawałem 3 warstwy lakierobejcy. Przecierałem przed pomalowaniem i po każdej następnej warstwie , z wyjątkiem ostatniej oczywiście. :lol:

pzdr

My już drzwi kupiliśmy. Ostatnio kupiłem szkifierkę oscylacyjną (taką za 39 zł :D , (jeśli trzeba będzie kupię jeszcze jedną). Mam tylko pytanie. Jak szlifowaliście frezowania?

Dla informacji za 8 skrzydeł z ościeżami daliśmy 2741 zł Trzeba je przeszlifować, pomalować, doszklić i założyć klamki. Zamki już są.

Też chciałem takie drzwi. Na razie zamontowałem jedną parę do pomieszczenia gospodarczego, do uniwersalnej ościeznicy metalowej o szerokości 10cm. W domu chciałem dać ościeżnice drewniane. Mam scianę o grubosci około 15cm (Bk12cm + tynk cem-wap). Czy dostanę w miarę tanio takie ościeżnice? A może sprzedają w komplecie ze skrzydłem?

Dzis zaczalem sie przymierzac do drzwi od 'dziadka" i sprzedawca mowil, ze mozna zamowic jez zoscieznica zrobiona dokladnie na wymiar grubosciu muru. Potem juz tulko opaska i gotowe.

Chyba sie zdecyduje. u mnie mur oscyluje od 14 do 28 cm

Pozdrawiam

Jankes

ja sporo roznych mebli sam maluje wlasnie lakierobejcami i efekt jest super trzeba tylko polozyc w miare rownejgrubosci warstwe i szlifowac miedzy warstwami ladnie sie naklada walkiem welurowym jest bardziej gladka powierzchnia niz po pedzlu oczywiscie jakies frezy tylko pedzlem
XanX- widzę na zdjęciu, że nie przyłożyłeś się do przetarcia tych drzwi za pierwszym razem?? Co, mam rację..? Widzę, nawet na tych zdjęciach chrupki i zadziory. Ile czyścicie swoje drzwi? 15 min? Aby drzwi dobrze wyglądały i były wolne od chrupek i zadziorów, które są normalne przy obróbce sosny trzeba im poświęcić sporo czasu. Papier ścierny o jak najmniejszej granulacji i szlifowanko. Z jednymi drzwiami schodziło mi czasami nawet 1,5 godziny (zależnie od tego w jakim stanie były- stan narzędzi skrawających na stolarni oraz jakość drewna ma tu kluczowe znaczenie). Wszystko ręcznie, bez żadnych szlifierek oscylacyjnych!!!!! Frezowane elementy możecie jedynie zniszczyć za pomocą szlifierek.