Jubilerr 26.10.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Witam,jestem przed rozprowadzeniem rur rekuperacji na poddaszu użytkowym, z racji na plany ocieplania stropu dachu po stropie nie chcę prowadzić rur strychem, który chcę potraktować jako składzik na pierdoły więc ocieplanie poprzez wykładanie wełny na belki będzie kolidować z podłogą. Między belki planuję 18cm wełny a pod nie kolejne 15cm, opcje widzę dwie: 1)rury rekuperacji na wieszakach na wysokości 15cm(może 16 aby było luźniej?) poniżej belki i otwory w ścianach działowych do pomieszczeń, minusem docinanie wełny i słabsza w tym miejscu izolacja - w miejscach koncentracji największej ilości rur mógłbym zrezygnować z kawałka podłogi i dorzucić tam od góry 3 warstwę wełny. 2)rury zawieszone 8cm poniżej docelowej dolnej granicy 15cm wełny, stelaż trzymający rury a wełna złapana... No właśnie czym? Można to jakoś sznurkować czy potrzebny byłby dwa stelaże? Tu minusem obniżenie pomieszczeń i większa pracochłonność Może jest jakieś inne godne polecenia rozwiązanie, na które nie wpadłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeLkeR 28.10.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Ja u siebie dołożyłem legary o wysokości 8cm na jętki i na to OSB. W tej 8cm przerwie wrzuciłem rozprowadzenie rekuperacji. U mnie powodem była chęć uwolnienia podłogi strychu od rur kosztem kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jubilerr 29.10.2021 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Pomysł praktyczny ze względu na wartość użytkową strychu ale rury rekuperacji dalej są po stronie zimnej... Chyba, że ocieplaleś do szczytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeLkeR 29.10.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Tak, mam 20cm PIR do kalenicy i pewnie coś jeszcze dołożę między krokwie i jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts