Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dotacje - fotowoltaika i pompa - nowy dom

Recommended Posts

W I lub II kwartale 2022 roku ma zostać uruchomiony ogólnokrajowy program Moje Ciepło, w którym będzie można otrzymać dotację na pompę ciepła w nowych domach. Dotacja ma wynosić do 30 proc. kosztów kwalifikowanych projektu i nie więcej niż 21 tys. zł w zależności od wybranej pompy ciepła. To dopiero zapowiedzi, więc szczegóły pewnie będą znane trochę później. Jeśli chodzi o fotowoltaikę to Mój Prąd 4.0., który też ma zostać uruchomiony w przyszłym roku i szczegóły też pewnie będą znane trochę później. Mój Prąd ma jeszcze wspierać inne rozwiązania, jak magazyny energii czy ładowarki do samochodów elektrycznych

W I lub II kwartale 2022 roku ma zostać uruchomiony ogólnokrajowy program Moje Ciepło, w którym będzie można otrzymać dotację na pompę ciepła w nowych domach. Dotacja ma wynosić do 30 proc. kosztów kwalifikowanych projektu i nie więcej niż 21 tys. zł w zależności od wybranej pompy ciepła. To dopiero zapowiedzi, więc szczegóły pewnie będą znane trochę później. Jeśli chodzi o fotowoltaikę to Mój Prąd 4.0., który też ma zostać uruchomiony w przyszłym roku i szczegóły też pewnie będą znane trochę później. Mój Prąd ma jeszcze wspierać inne rozwiązania, jak magazyny energii czy ładowarki do samochodów elektrycznych

W Moje Ciepło tylko dofinasowanie pomy ciepła, czy instalacja fotowoltaiczna też?

Jak instalacje fotowoltaiczne, tanieją? Ile teraz płaci się za 1kwp, tak orientacyjnie pytam. Czy możliwe jest żeby samemu zmontować taką instalację – nie jestem laikiem wykształcenie techniczne mam. Ktoś z Wam może liczył, czy dużo można oszczędzić na własnym montażu? :cool:

Aktualnie ceny się raczej utrzymują, ważne nie rosną jak inflacja. Na pewno na przestrzeni dekady potaniała i to o jakaś połowę. Też na swoją nie wydałem kroci, ale poświeciłem sporo czasu by wyłonić firmę, która mi ją zaprojektuje i zamontuje. Padło na /moderowano/ i powiem, ze ekipa spisała się na medal. Gładko przeprowadzili mnie przez gąszcz podzespołów, bo cena tak naprawdę zależy od poszczególnych urządzeń – panele – mono, czy poli, falownik, rodzaj dachu i jego pokrycie itp. Wejdź na ich stronę i tam mają pakiety z określonymi urządzeniami różnych marek. Ja nie zapłaciłem więcej niż 2800 zł za 1 wkp, także uważam że spoko. Instalacja sprawuje się dobrze już od 1,5 roku żadnych problemów, a na montaż mam 5 lat gwarancji i 25 na żywotność. A jeśli chodzi o własnoręczny montaż jest możliwy – nawet /moderowano/ szykuje się do wypuszczenia pakietów DIY – z tego co liczyłem to 5-6 można zaoszczędzić, ale z tego cześć będziesz musiał zapłacić elektrykowi z papierami który zatwierdzi odbiór. Także warto przemyśleć wszystkie za i przeciw.

Edytowane przez finlandia