Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary czy strop plus więźba?

Arias

Recommended Posts

Cześć!

Wiązary czy strop plus więźba?

Wiem, że temat wałkowany, przeczytałem i obejrzałem naprawdę wszystko co się dało ale dalej nie wiem - co będzie łatwiej i taniej wykończyć (pod nasze potrzeby)?

Będziemy budować dom parterowy z projektu Atlant PS (116m2 plus 28 m2 garaż i kotłownia). I chcemy na poddaszu urządzić jedno pomieszczenie, które posłuży za dodatkową sypialnie / gabinet./pokój zabaw dla dzieciaków.

Nie będzie to klasyczne poddasze użytkowe ze ściankami działowymi, nie chcemy robić tam żadnej lazienki tylko taki jeden dodatkowy pokój plus graciarnia.

Wiem, że skoro ma być coś więcej niż strych to pewnie lepiej strop i zwykła więźba jak w projekcie ale zacząłem się zastanawiać nad wiązarami. (pod poddasze użytkowe)

Można zrobić pomieszczenie około 5 metrów szerokości i 2,5 m wysokie więc całkiem spore.

Wiązary wyjdą około 55-60 tysięcy, Strop Teriva to koszt około 16 tyś za materiał (Czamaninek), nadbeton, stemple plus 12-13 tyś robocizna. I do tego jeszcze dojdzie koszt więźby z robocizną. Nie wyceniałem jeszcze więźby ale wychodzi, że całość może wyjść sporo drożej niż w przypadku wiązarów (plus konstrukcja sufitu z płyt g-k). Dach ma 276 m2..

Rozważam również strop Filigran ale to też koszt około 20 tysięcy (105zł/m - za same płyty- taką mam wycenę i do tego jeszcze stal i nadbeton)

Pytanie podstawowe co będzie łatwiej zagospodarować / wykończyć pod jedną dodatkową dużą sypialnię/gabinet? Pomieszczenie około 5 metrów szerokie, długie na około 10 metrów (2,5 m wysokie i bez słupów jak w przypadku wieźby) - na wiązarach czy robić zabudowę na stropie bo nie zostawimy całego poddasza otwartego, bo to wyjdzie ponad 100 metrów po podłodze więc trzeba to będzie na pewno zabudować.

Co według Was wyjdzie taniej - jeśli chodzi o wykończenie? Poddasze na wiązarach czy Teriva lub Filigran i więźba? Nie ukrywam, że chcemy jednak obniżyć koszty i dlatego ta myśl o wiązarach. Łatwiej z instalacjami, szybciej, można sporo rzeczy samemu zrobić (sufit podwieszany, ocieplenie, podłoga na górze),

Największy dylemat mam w kontekście akustyki. Nie tej góra / dół ale bardziej jaka będzie różnica w dzwiękach dochodzących z zewnątrz jeśli zrobimy jednak strop, a jak będzie w przypadku sufitu podwieszanego wełny i podwójnie OSB od góry (potem jeszcze pewnie na to panele)? Domyślam się, że strop lepiej wygłuszy ale czy to będzie odczuwalne na co dzień?

Dopiszę jeszcze tylko, ze dom planuje budować z Silkatów (własnie ze względu na akustykę). Mamy około 300-350 metrów do tórów kolejowych i jeśli jest możliwość wybrać materiał bardziej akustyczny to wybieram Silikat.

Na dachu będzie dachówka i deskowanie.

Pozdrawiam

Miałem podobne dylematy jak i ty i doszedłem do innych wniosków. :)

Zauważ że całe problem robisz sobie tym że wymyśliłeś sobie mały pokoik na strychu który ma być dodatkową sypialnią i teraz główkujesz jaka ma być konstrukcja więźby i stropu (czyli 1/3 całej chałupy). Ten pokoik będzie cię kosztował tyle co połowa parteru. Odpuść ten pokoik, dawaj wiązary, na strychu każdy producent wiązarów zrobi ci na środku 3 metrowe pomieszczenie - ale nie traktuj go jako pokoju tylko stryszek (taki na choinkę, bombki i inne przydasie). Za wiązary na ten budynek zapłacisz nie więcej niż 30 tys.

Do tego masz idealnie proste połacie dachu (dekarze nie będą przeklinać).

Do tego masz więźbę zrobioną w 1 dzień (nawet w 5 godzin jak dobrze pójdzie)

Do tego masz 50 tys. w kieszeni. (spokojnie starczy na ogrodzenie i kostkę)

Ja bym tak zrobił. A jak koniecznie potrzeba tych paru metrów kwadratowych to pokombinujcie z parterem.

Tomasz dobrze gada. Ten pokoik komplikuje wiele rzeczy - instalacje, ogrzewanie, ocieplenie. Musisz zrobić jakieś schody, bo jak tam będziesz wchodził - po drabinie? Schody zabiorą parę m2 miejsca, dołóż jeszcze parę i masz pokój na parterze bez kombinacji.

Natomiast jako właściciel wiązarów powiem tak - nie jest specjalnie taniej strop lany czy teriva. Policz dokładnie wszystko - różnicę ceny wiązary/tradycyjna więźba, koszt sufitów podwieszanych (lany wystarczy otynkować), jakieś legary pod wełnę, to podwójne osb które planujesz jako podłogę. Nie mówiąc już o tym, że konstrukcyjnie betonowy strop jest rozwiązaniem znacznie lepszym niż wiązary. Plus wiązarów jest taki, że faktycznie wiele rzeczy jest łatwiej zrobić samemu.

• 1 month później...

czy ktos robił dom z projektu Lena Bobo wiazary? Co tu lepiej zrobic w tym domku?

Wiazary czy strop belkowy + wiezba (bedzie pewnie napierac na sciany + trzeba dac nosna sciane moze nawet pare)

Projekt dachu: http://projekty-domow-jednorodzinnych.pl/wp-content/uploads/2020/09/Lena-Bobo.pdf

niektorych wycen az sie przestraszylem, stad moje pytanie. Mam troche swojego drewna i suchego ktore juz lezakuje jakis czas i mam mozliwosc sciecia swiezego, co bedzie tansze? jak sadzicie?