Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termin wykonania przy??cza energetycznego

Arek99

Recommended Posts

Mój ZE daje sobie 12 m-cy na projekt i potem 6 m-cy na wykonanie przyłącza energetycznego. Jak było u Was? Czy można w jakiś sposób to przyspieszyć albo obejść? Bez projektu przyłącza nie dostanę bowiem pozwolenia na budowę i będę musiał czekać bezowocnie 1,5 roku żeby móc wbić łopatę pod budowę!!

Takie masz stwierdzenie w warunkach zabudowy wydanych przez urząd gminy? To jakieś błędne koło. Ja miałem w warunkach od ZE że muszę najpierw mieć pozwolenie na budowę domu. ZE zajął się się moim przyłączem dopiero jak spełniłem wszystkie ich warunki. Projekt sami wykonali sami też złożyli podanie o budowę przyłącza do mojej działki w urzędzie gminy. Ja tylko musiałem prawomocne pozwolenie na budowę przyłącza odebrać z gminy.

Jest to dość powszechna w Polsce praktyka - do wniosku o pozwolenie na budowę trzeba dołączyć oprócz projektu architektonicznego i konstrukcyjnego również wszystkie tzw. "branżowe" - czyli projekt instalacji porzynajmniej elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej, ew. gazowej (na ogół nie wymagają projektu ogrzewania). Wynika to z ustaleń poszczególnych gmin czy starostw i chyba nie da sie tego obejść. Podobnie jest z decyzją WZiZT (wbrew temu co od lat pisze Murator) w wielu urzędach taką decyzje doatanie tylko ten, który złoży otrzymane wcześniej warunki przyłączeniowe z wodociągów, gazowni i elektrowni.

pozdrawiam,

Finiszant

Są różne wariacje (dosłownie!) na temat dokumentów dotyczących przyłączy elektrycznych. W moim wypadku częścią projektu koniecznego do wystąpienia o pozwolenie na budowę był projekt zagospodarowania działki, a ten przecież obejmuje przebiegi kabli i instalacji (do tego klepnięte przez cudowny ZUDP). Projekt elktryczny obejmował instalację wewnętrzną (często na szczęście nawet nie wymaganą) oraz doprowadzenie kablem ziemnym zgodne z warunkami narzuconymi przez ZE.

Finiszant

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: dnia 2002-08-27 13:29 ]

No właśnie - "co kraj (czytaj: urząd) to obyczaj". U mnie na razie nie mogę "przeskoczyć" wymogów starostwa co do projektu przyłącza, bo ZE ma sporządzić projekt za min. 12 m-cy. Przez ten czas mogę sobie jedynie pospacerować po mojej działce - kupionej zresztą od gminy za słone pieniądze.

wydaje mi się że jeżeli działka jest w planie zaagospodarowania przestrzennego i sprzedała to gmina to już działki powinny być uzbrojone!!! (czasami co do kosztów jest klauzula że przenosi się je na kupującego albo i nie)

a już na pewno powinien być przez gminę sporządzony projekt wszystkich przyłączy - to jest jednoznaczne z przeznaczeniem działek - ktoś po prostu chce tu w łąpę a ty uderz wyżej - trzeba zrobić porządek z tą bandą. energetyka uzbroi działkę jeśli to będzie "ekonomicznie uzasadnione" ale projekt przyłacza może wykonać ci elektryk z uprawnieniami.

gdyby markety tyle czasu czekały na prąd to ile by ich było?!

Działka jest w planie zagospodarowania przestrzennego, została sprzedana przez gminę, ale bez żadnego uzbrojenia - szczere pole. Z MPWiK na razie też nie mogę się porozumieć, ale aby uzyskać pozwolenie na budowę tymczasowo zaplanowałem studnie i szambo (mam zgodę sanepidu). Problemem jest natomiast właśnie energetyka. Rozwiązaniem może być chyba zreobienie projektu przyłącza we własnym zakresie, ale i na swój koszt. O ile potem ZE uzna ten projekt i wg niego dozbroi działkę. Co wy na to?

ja kupiłem projekt domu w firmie Gottwald/Kraków wraz z projektem przyłącza i instalacji - projekt został uznany i obnirzono koszt wykonania przyłącza wg starych jeszcze zasad.

wydaje mi się ze gmina ma obowiązek uzbrojenia sprzedawanych przez siebie i ujętych w planie działek. sprawdz w gminie/starostwie czy zaprojektowano wszelkie uzbrojenie. projekt na wodę/kanalizazcję/gaz powinna zrobić gmina - jeśli nie to chce się pozbyć kosztów. upewnij się jakie są obowiązki gminy/starostwa np w urz. wojewózkim

Ja kupiłem działkę od miasta, która była przeznaczona pod zabudowę. W ulicy był poprowadzony prąd, woda i kanalizacja. Powiedziano mi że w miejscu gdzie ma stanąć moja skrzynka elektryczna jest wykonana pętla. Mimo to na postawienie skrzynki, z której mogłem korzystać czekałem 11 miesięcy. Gdyby mi założyli wcześniej prąd to przez te 11 miesięcy mogłem im płacić przynajmniej opłatę abonamentową chyba ok 60 PLN. Nie rozumiem za bardzo tej sytuacji.

Mi się nie spieszyło i czekałem rok na przyłącze. Ale sąsiedzi którzy nie są tacy cierpliwi jak ja wykonali przyłącza energetyczne na własny koszt. Sami wynajęli projektanta i wykonawcę (pracowników zakładu energetycznego). ZE nie robił problemów.

Wykonanie przyłącza na własny koszt jest w moim przypadku nieuniknione bowiem ZE mógłby ewentualnie wykonać robotę na własny koszt w 2004 r. Oczywiście pracownicy ZE wykonują podłączenia z dnia na dzień (bez rachunku). Martwi mnie tylko koszt - 4 tys. zł od słupa do skrzynki bez materiałów (30 m).

Jeśli na projekt "dają sobie" 12 miesięcy, to zrób projekt na własny koszt (może go wykonać ktoś pracujący w ZE, pewnie wtedy pójdzie szybciej). Zostaje ci "tylko" 6 miesięcy na wykonianie.

Akurat tak robiłem.

A potem nawet obiecują zwrot kosztów opracowania projektu !

(no, do wysokości 10% opłaty przyłączeniowej, czyli tzw. grosze :smile:)

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: WTL dnia 2002-08-29 01:26 ]