salmon2000 28.10.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 (edytowane) Dziś wykonali mi w instalcje podłogówki. Wszystko wygląda ok. Zastanawia mnie tylko dojście do skrzynki rozdzielającej w pomieszczeniu gospodarczym. Czy te rurki nie są za blisko siebie? Czy nie będzie występowało zjawisko wzajemnego nagrzewania się zasilania i powrotu? Podłogówka ma współpracować z pompą ciepła Panasonic 9kW. Jutro zalewają mi wylewki. Dajcie proszę swoją opinię. Edytowane 28 Października 2021 przez salmon2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.10.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 A jakieś zdjęcie? Z fusów mamy wywróżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 28.10.2021 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 (edytowane) miałem problem z dodaniem zdjęcia.poniżej fotka ilustrująca zagadnienie: https://zapodaj.net/b0a4d6a566c58.png.html https://imgupload.pl/zdjecie/P67rC Edytowane 28 Października 2021 przez salmon2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Dziś wykonali mi w instalcje podłogówki. Wszystko wygląda ok.... Nie jest ok, brak otulin na zasilaniu i poworocie spowoduje przegrzanie tego pomieszczenia. Nic nie da sie pozniej z tym zrobic. Owszem czasem stosuje sie ogrzewanie dobiegami ale musi byc policzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.10.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Grubo. Jako laik mogę ci powiedzieć, że naa parterze miałem 10 pętli i przechodziłem także przez dwie ściany, żeby nie pchać wszystkiego przez drzwi i żeby wokół rurek swobodnie zaistniał beton. Inna sprawa to te drzwi zewnętrzne. Będzie trochę zabierało ciepła a ciepło będzie w tym pomieszczeniu. Ja umiejscowiłem rozdzielacze na obu piętrach w środku domu. Łatwo miałem bo pod schodami mam pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 28.10.2021 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Rozumiem, że jedyną konsekwencją będzie wyższa temperatura w tym pomieszczeniu? Czy może wpływać na prace pompy ciepła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2021 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Rozumiem, że jedyną konsekwencją będzie wyższa temperatura w tym pomieszczeniu? Czy może wpływać na prace pompy ciepła??? Nie, pompa bedzie działała normalnie, ale przegrzew pomieszczenia to straty, straty ktorych nie unikniemy. Czy nie lepiej zrobic od razu prawidłow, tego juz nigdy nie poprawimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 28.10.2021 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Sumaryczna długość rurek w tym pomieszczeniu jest niewiele większa niż przy normalnym ułożeniu co 10cm (tak mam w całym domu). Problem w tym, że są tak blisko siebie. Martwi mnie, czy woda powracająca z pętli nie będzie nagrzewana przez rurki zasilające. Mogło by to zmniejszyć deltę między zasilaniem i powrotem do pompy i oszukać sterownik. Być może moje obawy są na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.10.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Jak dlugie masz pętle przy rozstawie 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon2000 28.10.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 80-100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts