misiekbelchatow 29.10.2021 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Witam serdecznie. Posiadam (posiadałem) automatykę bramy dwuskrzydłowej Somfy sgs essential. Brama 2*2 m, około 50% wypełnienia. I po dużej wichurze połamało mi siłowniki.Producent podaje że brama pracuje w strefie silnych wiatrów, moja już nie. Oczywiście gwarancja nie obejmuje takich rzeczy.I teraz moje pytanie do fachowców, czy da się dopasować jakieś inne siłowniki do tej automatyki ? Zasilane są 24v, bez ograniczników bramy, ograniczniki są wbudowane w siłownik. Brak jest również krańcówek, automat wyczuwa przeciążenie siłownika i zatrzymuje napęd. Jako że Polak mądry po szkodzie, wiem już teraz że nie kupuje się automatyki w markecie. Jednak nie chciał bym od podstaw instalować nowego zestawu, jeśli jest możliwość reanimacji istniejącej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.01.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Montowałem kiedyś taki napęd i rzeczywiście jest delikatny i ma kiepską konstrukcję. Nie wydaje mi się, że będzie możliwe opasowanie czegoś solidniejszego. Poza tym nie widzę sensu zapłacić 60-70 procent ceny całego zestawu na same siłowniki i zostać z całą elektroniką, która pewnie jest na zbliżonym poziomie jakości jak same siłowniki. Główna praca i tak będzie polegała na zmianie ich mocowania. Moja sugestia - albo ryzykować i założyć nowe, oryginalne siłowniki i liczyć, że sytuacja się nie powtórzy, albo zmienić cały zestaw na jakiś solidniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts