Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak s?dzicie czy wystarczy 12 ty? z?.? - fundamenty

pawelurb

Recommended Posts

liczę to sobie tak , nie uwzględniam robocizny bo będzie własna i rodzninna, liczę tylko materiały, zastanawiam się czy czegoś nie pominełem.

beton podładowy: 5,6 m sześć. x 220 zł. = 1232 zł.

stal na zbrojenie : 375 KG * 3,50 / kg. = 1312 zł.

beton na ławę : 15 m sześć x 242 zł. = 3630 zł.

bloczki betonowe: 700 szt. x 2.80 zł. = 1960 z.

deski szalunkowe : 500 zł.

roboty ziemnie liczę :1000 zł.

izolacje 2000 zł.

geodeta 1200 zł.

Narazie nie zamierzam rozprowadzać kanalizacji , ani robić wylewki chudziaka , to oddzielne zadanie.

Wydaje mi się , że powinno się zmieścić w około 12 tyś zł.

czy o czymś jeszcze zapomniałem ? w tym bardzo pobieznym wyliczeniu? jak sądzicie?

no tak, ale na początku pisze się tak, fundamenty w technologii takiej i takiej o łącznej powierzchni tyle i tyle., izolacje takie i takie, itd…

A tak nie wiadomo na co ma Ci wystarczyć, na zakup Boeinga na pewno nie.

Jedna analizując trochę te ilości i wyobrażając sobie wielkość tych fundamentów to można powiedzieć iż w tej sumie się zmieścisz, gdyż możesz zaoszczędzić na betonie podkładowym (np. zamiast niego folia, lub kręcenie betoniarką), geodecie z 50%, taniej trochę można kupić beton , ale za to więcej go Ci pójdzie, a więc to co zaoszczędzisz to wydasz na zaprawę, czyli cement, wapno, pospółkę.

No i koniecznie kup betoniarkę i lepiej zastanów się czy nie lepiej Ci wylać ścianę fundamentową jednolitą, bo:

- dobra jakość betonu

- bloczki są zajebiście ciężkie,

- koszt betonu będzie prawie taki sam jak koszt bloczków + zaprawa

- czas wylewania ściany to powiedzmy 2 godziny, a dla niewprawionej

ekipy to tydzień murowania.

Wylicz sobie ile będzie cię kosztował m2 ściany z bloczków i porównaj z m2 ściany z betonu

zastanawiałem się nad ścianą wylewaną zamiast z bloczków, nawet wolałbym bo jest równa i chyba solidniejsza, liczę to tak, nie wiem czy prawidłowo :skoro potrzebuję bloczków około 700 sztuk to wydam na nie wraz z zaprawą około 2 tyś, jakby miała być wylewana to potrzebuję betonu około 15 m3 ( szerokość 0,25 x wysokość 0,85 x dlugość 70 m ) a to przy cenie betonu 250 zł / m3 daje 3.750 + deski szalunkowe. wychodzi drożej. Tyle tylko że mam w projekcie ścianę fundamentową z bloczków zakończoną wieńcem 25x25 , jego koszt też dojdzie do kosztów ściany z bloczków , i teraz mam pytanie, czy ten wieniec jest naprawdę niezbędny? ( większość domów jakie widziałem w okolicy nie ma takiego wieńca , nawiasem mówiąc nie wiem co on miałby dawać ) , natomiast przy ścianie wylewanej z betonu taki wieniec jest już chyba wogóle bezsensowny?

700 sztuk .......szerokość 0,25 x wysokość 0,85 x dlugość 70 m

czekaj, czekaj jak Ty to liczysz, bloczek ma 12x24x38, czyli 6,5 x 180,5 = 1175 bloczki, z tym że bloczków nie będziesz tnąć wzdłuż wiec ich pójdzie, szybciej 1263

Nawet po Twoich cenach

bloczki = 1175szt. = 3300zł, przy 1263 = 3540zł

beton = 15m3 x 220zł = 3300zł

Nie znam projektu Twego domku, ale jeśli jest to parterowy z użytkowym poddaszem, to napewno nie trzeba wieńca na ścianę fundamentową przy jej wysokości 85cm, bo to przerost formy nad treścią. Zajrzyj w mój dziennik budowy, ja mam ścianę 105cm i nie mam wieńca

W wiekszosc przypadkow wieniec na wierzchu sciany murowanej fundamentowej jest niezbędny. Mozna myslec o jego likwidacji gdy zero budynku masz do 30cm nad terenem ale ja bym sobie tak nie zrobil.

Albo sciana wylewana bez wienca albo murowana z wiencem.

Beton liczysz po 242 zł za m3 to bardzo drogo, poprobuj moze potargowac sie albo poszukaj innej betoniarni.

Mi w pazdzierniku wyszło w cenie netto z dowozem i pompą ~170zł/m3 Tarnobrzeg.

Do cen betonu dolicz transport , i pompe w kalkulacji. I zastanów sie nad np wynajmem blatow szalunkowych. Ja jak u siebie policzylem wszystko dokladnie to taniej mi wyszlo wynajecie ekipy z szalunkiem i zalanie scian monolitycznych.W stopce na moje stronie jest kilka zdjec.

700 sztuk .......szerokość 0,25 x wysokość 0,85 x dlugość 70 m

czekaj, czekaj jak Ty to liczysz, bloczek ma 12x24x38, czyli 6,5 x 180,5 = 1175 bloczki, z tym że bloczków nie będziesz tnąć wzdłuż wiec ich pójdzie, szybciej 1263

Nawet po Twoich cenach

bloczki = 1175szt. = 3300zł, przy 1263 = 3540zł

beton = 15m3 x 220zł = 3300zł

Nie znam projektu Twego domku, ale jeśli jest to parterowy z użytkowym poddaszem, to napewno nie trzeba wieńca na ścianę fundamentową przy jej wysokości 85cm, bo to przerost formy nad treścią. Zajrzyj w mój dziennik budowy, ja mam ścianę 105cm i nie mam wieńca

Ilość bloczków do wyliczeń policzyłem tak:

70 metrów bierzących ścian fundamentowych o szerokoći 25 cm. , bloczek ma 38 cm, dodaję do tego spoinę pionową i przyjmuję że 1 bloczek = 40 cm ściany , zatem 70 m podzielić na 0,4 m daje 700 bloczków w czterech warstwach ( bloczek ma 12 cm, co tego spoiny więc wysokość bloczka przyjęłem 15 cm, razem 4 warstwy plus 25 cm wieńca na bloczkach ) to dale zaplanowaną wysokośc ściany. Przy monolitycznej ścianie nie musze robić wieńca wtedy chyba rzeczywiście wyjdzie podobnie jesli chodzi o koszty bloczki/zaprawa/wyrównianie tynkiem , a sciany jednolite to brak zaprawy, brak tynkowania i szybkość wykonania...

pozycja jakiej ja nie uwzglednilem w wydatkach a okazała się znacząca to zasypanie fundamentów pospółką. Wyszło mi 135 ton czyli 1600zł na tę przyjemność i to z kombinowaniem normalnie by poszło pewnie ponad 2tys.

Nie wiem kiedy zamierzasz startować z fundamentami ale jak już rozgrzebiesz to na zimę KONIECZNIE trzeba zasypać więc pomyśl o tym już teraz.

pozycja jakiej ja nie uwzglednilem w wydatkach a okazała się znacząca to zasypanie fundamentów pospółką. Wyszło mi 135 ton czyli 1600zł na tę przyjemność i to z kombinowaniem normalnie by poszło pewnie ponad 2tys.

Nie wiem kiedy zamierzasz startować z fundamentami ale jak już rozgrzebiesz to na zimę KONIECZNIE trzeba zasypać więc pomyśl o tym już teraz.

startuję na wiosnę tzw. systemem gospodarczym, teraz ze szwagrem jesteśmy na etapie "produkcji" zbrojenia tzn. głownie strzemiona i wiązanie wszystkiego w całość, prace budowlane już na działce zaczynamy wiosną , jak tylko pogoda pozowli

Nie rezygnuj z chudziaka, to mały koszt a pozwoli uniknąć błędów (np. obsunięcia się ławy) . Można go zrobić w taczkach i wylać łopatą :)

Zapomniałeś o izolacji (nie zostawiaj na zimę bez izolacji - chyba że wylewasz na wiosnę) o piasku (do środka mojego domu weszło 250 ton, jeśli masz fundamenty 10x 10 to wejdzie co najmniej 100 ton, zapominałeś o wszystkich innych kosztach związanych z przygotowaniem budowy - deski szalunkowe (co najmniej 2 kubiki), gwoździe, folie, etc. (np. do zbicia kibelka :) )

co do wylewanych - w szulunek tylko i wyłącznie, u mnie beton lany w folię w wykopie rozlał się co nieco w paru miejscach ... potem trza było kuć żeby styropian dobrze przylegał.

Na twoim terenie grunty są raczej podmokłe, sądzę że konieczność porządnych izolacji nie pozwoli ci się zamknąć w kwocie 12 tys.

Zapomniałeś o dystansówkach na zbrojenie - żeby nie leżało na gruncie - te plastiki też kosztują. A kasa dla kierownika budowy? a koparka?

ja za geodetę dałam 600 PLN

za koparkę 60 pln za godzinę,

za izolacje duuuużo więcej niż 2 tys ...

Nie kupuj betoniarki - bo i po co? Beton w RMC kosztuje 190 PLN a można się targować. Dobrej jakości, polecam. to wychodzi 60 zł taniej na kubiku

Ile za robociznę?

Ja dałam za fundamenty z izolacjami i drenażem coś koło 36 tys - ale rozległy dom parterowy, więc i 2 x więcej żwiru, piasku, rur, dysperbitu, styropianu etc.

Z moich doświadzceń wynika, ze chyba nie da się za 12 000 złotych.

Mi fundamenty wyszły ok. 16700 złotych nie licząc robocizny, ale z hydro i termoizoalcją, nie przywoziłam piasku do wypełnienia, bo mam go u siebie na działce pod dostatkiem.

Wymiary ław 40x60 cm, obwód 46 mb, chudziak, ściany z bloczków fundamentowych budokruszu - 110 cm ( nie należy kupować tych wyprodukowanych w manufakturach ), z wieńca nigdy bym nie zrezygnowała, hydroizolacja pozioma ławy i pionowa ścian fundamentowych - papa termozgrzewalna 5 mm, termoizolacja - styrodur 10 cm.

życzę powodzenia

Cały fundament kosztował mnie 3kzł (około 50mb). Robocizna + cement. Reszta tj. kamienie i piasek z działki. Do poziomu terenu wykop 85cm głęboki i około 45cm szeroki zalali mi betonem z kamieniami polnymi, powyżej duże kamienie jednostronnie ciosane licowane od zewnątrz, od środka tak jak wyszło, byle szerzej niż planowany mur. Bez izolacji pionowej (teren wyjątkowo łaskawy). Chciałem bardziej książkowo, tj. tak jak Paweł, ale mnie murarz przekonał do tradycji i dobrze zrobił.

Przeznaczyłam na fundament 15 tys. (łącznie z robocizną). Dom jest malutki (w rzucie 7,5 m x 8.5 m). Działka jest nachylona pod kątem 13 stopni.

W rzeczywistości zapłaciłam 24 tys. zł i zabrakło mi pieniędzy na wykończenia.

Znajomi postawili podobny fundament na poziomym gruncie za tyle samo.

Radzę więc - w zanadrzu miej dodatkowe 10 tys. na niespodzianki związane z fundamentem (dodatkowa izolacja, zbrojenie, zuzycie betonu lub bloczków itd.). Wzrost cen związany z VATem podrożył koszt budowy fundamentumimo że nie wszystko brałam na f-ry.

Szukaj tanich ale sprawdzonych murarzy - ja sie nacięłam na takiego co to chwalił sie jaki to z niego znawca tematu, a spartolił kilka istotnych elementów i naraził mnie na dodatkowe koszty.

• 3 weeks później...

A nas fundamenty wyniosły dokładnie 13.000 (wykop, wszystkie materiały, piasek z ubijaniem, nie ma wylanej płyty). Dom o wymiarach 9.50 na 11 plus mały wykusz. Ceny z 2003 czyli przed nowym Vatem i podwyżką ceny stali zbrojeniowej. Fundamenty w wykopie, szalowane. Koszt bez robocizny ponieważ zrobiliśmy to sami ( z wyjątkiem wykopu, transportu i ubijania piasku).

P.S. Koszt nie zawiera też opłaty geodezyjnej (300zł)

Przy obecnych cenach zakładam, że wszystko wyniosłoby jakieś 3-4 tyś. więcej, nadal bez robocizny, bo nawet nie wiem jak kształtują się jej ceny.

Pozdrawiam