Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór lampy UV oraz pompy głębinowej

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Firma poleca mi lampę 55W 12 GPM. Są też tańsze, typu philips 25w. Co wybrać? Czy do domowych warunków powinna być mocniejsza 55w? Jak to liczyć? Rodzina 4 osoby, cel to likwidacja baterii coli i paciorkowca.

Zapytam tez o pompę głębinowa do 1000zł. Myślałem o pompie omnigena, teraz mam z tej firmy hydrofor i niby jest ok. Jest coś ewentualnie innego godnego uwagi? Studia 26m, bardzo wydajna.

Firma poleca mi lampę 55W 12 GPM. Są też tańsze, typu philips 25w. Co wybrać? Czy do domowych warunków powinna być mocniejsza 55w? Jak to liczyć? Rodzina 4 osoby, cel to likwidacja baterii coli i paciorkowca.

Jeśli masz takie bakterie w studni to zacznij od chlorowania (dezynfekcji) studni. Potem powtórz badania i dopiero bierz się za dobieranie lampy. A jak już ją dobierasz to na oczekiwany przepływ (np. 2 m3/h). Moc żarnika ma tu wtórne znaczenie bo chodzi o to jaką skuteczność osiągnie dany żarnik przy konkretnym przepływie. Przy wyborze lampy zwróć uwagę na dostępność i koszt żarników bo to jest to co najczęściej trzeba wymieniać.

Zapytam tez o pompę głębinowa do 1000zł. Myślałem o pompie omnigena, teraz mam z tej firmy hydrofor i niby jest ok. Jest coś ewentualnie innego godnego uwagi? Studia 26m, bardzo wydajna.

Tu znów zacznij od określenia wymagań co do przepływu i ciśnienia. a dopiero potem szukaj konkretnego modelu. Jeśli robiłeś badania fizykochemiczne to one Ci powiedzą czy potrzebujesz nap stacji uzdatniania, która może znacznie wpłynąć na wymaganą wydajność pompy...

Badania kompleksowe oczywiście były robione i mam dobrane urządzenia.

Kupione mam System odżelaziająco - odmanganiający Multifilters MF-64-AIR,

Filtr BB20 z wkładem sznurkowym, napowietrzacz. Propozycja lampy to 55W 12 GPM. No i w związku z tym pytanie, czy mogę kupić tańsza typu philips 25w?

Do tego systemu jaka pompa będzie najlepsza?

Zakładam, że dobór jest prawidłowy... ale na stronie producent nie podaje wymagań przepływu w czasie płukania złoża, co jest dość dziwne (bo zazwyczaj przy odżelaziaczach jest to krytyczny parametr, bez którego złoże nie ma szans na prawidłowe działanie). Ciężko więc odpowiedzieć na Twoje pytanie w to jaka pompa będzie odpowiednia... Poza tym to słaba chińska głowica, co przy odżelaziaczu nie wróży nic dobrego.

Opis lampy UV na tej samej stronie jest idiotyczny:

"Szacujemy, że przy wykorzystywaniu sterylizacji ultrafioletowej przez 12 godzin dziennie, lampa UV ma żywotność 2 lata."

Szkoda, że nie wspomnieli, że lampa UV musi świecić non stop przed 24h/d aby jej działanie miało w ogóle sens. Dodatkowo każde włączenie lampy UV skraca żywotność żarnika na tym samym poziomie co 8-10 h pracy, więc założenie o pracy 12 h/d jest błędne. Większość żarników ma taką samą żywotność i jest to ok 8000-9000 h, co w praktyce oznacza wymianę co rok.

Zajrzyj np. na stronę TMA - to polski producent lamp UV. Znajdziesz tam trochę wiedzy w tym temacie i cennik ich produktów.

W takim razie co proponujesz? Lepiej kupić pompę o mniejszej mocy niż większej?

A jeżeli chodzi o lampę to rozglądać się za mocniejsza? Sprzęt za kilka tys zł i nie będzie mi funkcji spełniał? No to zapowiada się ciekawa przygoda z uzdatnieniem tej wody

Pompę na pewno lepiej mieć z zapasem wydajności.

A lampa na 2,7 m3/h wydaje mi się ciut za duża. W domowych warunkach 2 m3/h to już dużo. Masz np. TMA V25 - tańsza.

• 1 month później...
Witam serdecznie,

cześć

ja użytkuje lampę uv tma v35 (na 100% jest dużo przeskalowana ale się nie znalem i taka sobie kupiłem), instalowałem z wiadomych powodów - obecność bakterii z grupy coli oraz duża obecność mikroorganizmów (300+)

robiłem ostatnio badania wyszło że bakterii z grupy coli mam 0 jednak mikroorganizmy ciągle są w takiej samej ilości

po instalacji lampy uv obowiązkowo trzeba wykonać odkażanie instalacji, ja wykonałem to dwutlenkiem chloru dając dawkę szokową.

co do lampy to tak jak pisze kolega powyżej, lampa chodzi 24/7, żarnik starcza na 365dni chyba że są jakieś wyłączenia wtedy każde wyłączenie -1dzien życia, taka informacje mam od producenta, dlatego warto dobezpieczyć ją jakimś ups'em czy innym sposobem podtrzymania zasilania.

na pompach głębinowych się nie znam, sugeruje iść do branżowego sklepu i się popytać co proponują.

/F.