jesper 01.11.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Zastanawiam się nad samodzielnym położeniem deski tarasowej na istniejącym tarasie z kostki brukowej. Taras nie ma stałego zadaszenia, więc woda i słońce beda tam obecne. Wybór padł na Kempas a więc jest to drewno egzotyczne. Chciałbym poradzić się w kilku kwestiach. 1. Taras ma dość duży spadek, bo na 2.5m to aż 10cm różnicy. Zastanawiam się czy moge to trochę zniwelować używając kilku podkladek gumowych lub legarów różnej grubosci. W końcu woda i tak będzie splywac glownie dołem po bruku a nie desce, prawda? 2. Chciałem położyć deske wzdłuż spadku, czyli legary byłyby w poprzek. Kilka mądrych głów odradzalo taki rozwiązanie bo wtedy legary beda blokowac wodę... No ale przecież pod legarami będą podkladki (5mm co najmniej) i fugi miedzy kostka wiec wg mnie woda znajdzie ujście. Jak myślicie? 3. Niespecjalnie mam doświadczenie z drewnem egzotycznym... Czy pilarka akumulatorowa z uniwersalna tarcza do drewna podoła? Podobnie wyzynarka? 4. Czy drewno egzotyczne potrzeba impregnowac jakas chemią jak rodzime gatunki czy wystarczy olejowanie? 5. Czy macie doświadczenia z systemami niewidocznego montażu? Polecacie czy odradzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts