Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska tarasowa na istniejącej kostce samodzielnie

jesper

Recommended Posts

Zastanawiam się nad samodzielnym położeniem deski tarasowej na istniejącym tarasie z kostki brukowej. Taras nie ma stałego zadaszenia, więc woda i słońce beda tam obecne. Wybór padł na Kempas a więc jest to drewno egzotyczne. Chciałbym poradzić się w kilku kwestiach.

1. Taras ma dość duży spadek, bo na 2.5m to aż 10cm różnicy. Zastanawiam się czy moge to trochę zniwelować używając kilku podkladek gumowych lub legarów różnej grubosci. W końcu woda i tak będzie splywac glownie dołem po bruku a nie desce, prawda?

2. Chciałem położyć deske wzdłuż spadku, czyli legary byłyby w poprzek. Kilka mądrych głów odradzalo taki rozwiązanie bo wtedy legary beda blokowac wodę... No ale przecież pod legarami będą podkladki (5mm co najmniej) i fugi miedzy kostka wiec wg mnie woda znajdzie ujście. Jak myślicie?

3. Niespecjalnie mam doświadczenie z drewnem egzotycznym... Czy pilarka akumulatorowa z uniwersalna tarcza do drewna podoła? Podobnie wyzynarka?

4. Czy drewno egzotyczne potrzeba impregnowac jakas chemią jak rodzime gatunki czy wystarczy olejowanie?

5. Czy macie doświadczenia z systemami niewidocznego montażu? Polecacie czy odradzacie?