Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyznaczenie poziomu zero a wysokość wjazdu do garażu i wejścia do domu

Recommended Posts

Cześć,

Na początku działki mam studzienkę kanalizacyjną, która jest 30-40 cm wyżej niż obecny poziom podłoża na działce i ok 30 cm wyżej niż poziom ulicy.

Na jakiej wysokości zrobilibyście tzw poziom 0 domu względem tej studzienki?

Po wybudowaniu się planuję podnieść poziom podłoża o te 30-40 cm do wysokości studzienki.

Poziom zero rozumiem poziom izolacji na który jeszcze przyjdzie styropian, podłogówka, panele.

Nie chcę robić ani wysokiego wejścia ani wysokiego podjazdu do garażu - np. co najwyżej lekki skos 5 cm na całości.

Poziom zero 10-15 cm powyżej poziomu studzienki?

Cześć,

Na początku działki mam studzienkę kanalizacyjną, która jest 30-40 cm wyżej niż obecny poziom podłoża na działce i ok 30 cm wyżej niż poziom ulicy.

Na jakiej wysokości zrobilibyście tzw poziom 0 domu względem tej studzienki?

Po wybudowaniu się planuję podnieść poziom podłoża o te 30-40 cm do wysokości studzienki.

Poziom zero rozumiem poziom izolacji na który jeszcze przyjdzie styropian, podłogówka, panele.

Nie chcę robić ani wysokiego wejścia ani wysokiego podjazdu do garażu - np. co najwyżej lekki skos 5 cm na całości.

Poziom zero 10-15 cm powyżej poziomu studzienki?

Nie rozumiem dlaczego zero budynku odnosisz do jakieś przypadkowej studzienki? Te poziomy szczególnie do drogi to mierzyłeś czy na oko?

Źle rozumiesz poziom zero. Poziom zero to wykończona na gotowo posadzka parteru.

Sądzę że nie jest to przypadkowy punkt, a punkt przez kogoś wyznaczony na takiej wysokości celowo. Nie znam szczegółów, bo z ta studzienką już była gdy działkę kupiłem, sąsiedzi mają podobnie. Sądzę że do wysokości studzienki trzeba będzie podnieść podłoże bo jest ona w samym wjeździe przed domem. Więc stanowi dobry punkt odniesienia.

Te wysokości odczytałem z mapy do celów projektowych. Nieważne nazwa, wiadomo że chodzi o wyznacenie posiomu ostatecznej podłogi i wyznaczenie poziomu do którego posadzkę robi murarz.