Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w miejsce kotła węglowego. Czy u mnie się sprawdzi?

babarek

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem wiele o pompach ciepła a zmuszony jestem zdemontować swój nieużywany kotłowi kocioł węglowy. W domu mam także kocioł na gaz, który ogrzewam dom oraz CWU. W Małopolsce można obecnie ubiegać się o dotację z Gminy oraz z Czystego Powietrza.

Zadałem sobie pytanie czy nie zainwestować w PC i wykorzystywać ją jako główne źródło ogrzewania a kocioł kondensacyjny zostawić na naprawdę mroźne dni. Fotowoltaiki nie posiadam.

Gazem ogrzewa dom, cwu. w kuchni gotujemy głownie w weekendy. W ubiegłym roku zużyłem 18 400 kWh. Rok wcześniej miałem poniżej 18 000 kWh.

Prąd biorę od Tauron w taryfie G12. Mam drugą taryfę. Rocznie zużywamy 2 200 - 2 350 kWh.

1. Czy montaż PC byłby uzasadniony ekonomicznie? Jakiej mocy urządzenie potrzebuję? Jaki to wydatek?

2. Co z panelami fotowoltaicznymi. Czy to się jeszcze opłaca? Jakiej mocy instalacje musiałbym zamontować? Jeśli PV to wolałbym panele montowane na konstrukcji i na gruncie. Na działce mam miejsce. Dużo większe koszty?

1. nie wiem, to nie jest kocioł gazowy że przy każdej temperaturze dostarcza tyle samo energii. Oczywiście jeśli mówimy o pompie powiertrznej. Jesteś pewny że możesz zostawić kocioł biorąc dotacje?

2. Jak założysz do kwietnia to jest na progu opłacalności. Jak po 1 kwietnia to kompletnie się nie oplaca, właśnie zmieniają zasady rozliczeń.

Zrób sobie jakieś ozc, albo chociaż wstępnie policz zapotrzebowanie na cieplowlasciwie (bez cwu) będziesz wiedzał na czym stoisz.

drugie pytanie czy kalafiory czy podłogówka, Jeśli kalafiory to jaką temepraturę na nich utrzymujesz jak jest na prawdę zimno?

Witam.

Nie wiem wiele o pompach ciepła a zmuszony jestem zdemontować swój nieużywany kotłowi kocioł węglowy. W domu mam także kocioł na gaz, który ogrzewam dom oraz CWU. W Małopolsce można obecnie ubiegać się o dotację z Gminy oraz z Czystego Powietrza.

Zadałem sobie pytanie czy nie zainwestować w PC i wykorzystywać ją jako główne źródło ogrzewania a kocioł kondensacyjny zostawić na naprawdę mroźne dni. Fotowoltaiki nie posiadam.

Gazem ogrzewa dom, cwu. w kuchni gotujemy głownie w weekendy. W ubiegłym roku zużyłem 18 400 kWh. Rok wcześniej miałem poniżej 18 000 kWh.

Prąd biorę od Tauron w taryfie G12. Mam drugą taryfę. Rocznie zużywamy 2 200 - 2 350 kWh.

1. Czy montaż PC byłby uzasadniony ekonomicznie? Jakiej mocy urządzenie potrzebuję? Jaki to wydatek?

2. Co z panelami fotowoltaicznymi. Czy to się jeszcze opłaca? Jakiej mocy instalacje musiałbym zamontować? Jeśli PV to wolałbym panele montowane na konstrukcji i na gruncie. Na działce mam miejsce. Dużo większe koszty?

Przy PC PW na c.o. i c.w.u. zużyjesz około 6000 kWh EE w przypadku zimy o podobnych temperaturach jak w 2 ostatnich sezonach grzewczych.

Masz gaz więc nawet przy małej mocy PC zawsze w domu może być ciepło. Powiem więcej - w mrozy grzanie gazem może być nawet tańsze (oczywiście jeśli ceny gazu "nie poszybują" w górę).

Jeśli jest podłogówka nie będzie potrzeby dorzucać grzejników by COP był przyzwoity.

ad. 1) Pewnie wystarczy 7-9 kW (jeśli nie mniejsza)

ad. 2) Jeszcze się opłaca. Trzeba je założyć przy obecnych zasadach rozliczania - 6,5 kW wystarczy na zaspokojenie potrzeb PC. (9.99 kW jeśli masz gotówkę: może starczyć na wszystko)

Przymierzają się do wprowadzenia nowych rozliczeń od kwietnia 2022 roku.

Te 18 400 kWh "z gazu" pewnie z około 1800 m3 zużycia pod warunkiem, że gaz nie jest azotowany oraz ma właściwe ciśnienie.

Temat już poruszony w dziale z ogrzewaniem.

Wkleję tutaj moją odpowiedź z tamtego tematu:

Masz starszy dom i grzejniki.

W tym przypadku odpada taryfa g12x.

Przyjmując że kuchenka zjada 1000kWh na rok, potrzebujesz dostarczyć 17400kWh.

Zakładając sprawność pc na COP-3, z gniazdka pobierzie 5800kWh.

Sprawdź sobie aktualną cenę g11 w ZE.

U mnie to 60gr, ale mam jeden z najtańszych ZE w PL.

Zakładając że masz te 60 gr, to koszt byłby na poziomie 3480zł.

Ile zapłaciłeś za gaz?

Pewnie mniej ni 4 tys za cały rok.

Wyliczenia czysto teoretyczne.

Jeśli gdzieś popełniłem błąd, proszę mnie poprawić.

Generalnie, choćby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość, nie opłaca się kupować pc.

Zaoszczędzisz 400 zł rocznie.

Z tych 4 stówek, oddasz jeszcze ze 2-3 na przegląd gwarancyjny..

A gaz? Na razie nie jest drogi, a PGNiK wystosował pismo do gazpromu o obniżenie ceny.

Gaz jest, kocioł ogrzewa dom.

Witam.

Skoro masz Gaz w domu -to zapomnij o dofinansowaniu na Pompę Ciepła z Funduszu. Co do reszty to tak jak koledzy piszą PC weźmie ok 6MWh

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Podsumuję moje dane. Przez ostanie dwa lata zużywałem rocznie ok. 1 600 m3 gazu , wydając rzeczywiście  poniżej 4 tys. zł na CO i CWU. Instalacja grzejnikowa jak w podpisie. Staram się utrzymywać w domu temp. na poziomie 21 do 21,5 *C . W czasie jesieni i wiosny kocioł pracuje z przedziałami z obniżeniem dziennym o 1*C. Dom dość dobrze utrzymuje temp. więc kocioł b. rzadko się załącza podczas naszej dziennej nieobecności. Staruje dopiero po południu. W okresie zimowy ogrzewanie chodzi bez przedziałów. Wyznaczając KG sprawdziłem że dla temp. zew. -10*C z silnym wiatrem przekraczam w domu 21*C kiedy woda na kotle wynosi 38*C (bez wiatru 36*C będzie ok). Nie pamiętam abym przekroczył na kotle temp. 40*C.

Ze względu na te niewygórowane oczekiwania budynku oraz możliwość ubiegania się o dotacje pomyślałem o PC oraz ewentualnie PV.

Dziękuję za wyjaśnienia. Z waszych wiadomości rozumiem, że zakup samej pompy nie jest dobrym pomysłem. Mam w domu gaz wiec dotacji z czystego powietrza na pompę nie otrzymam. Gminie to nie przeszkadza, jedynie u nich mogę starać się o dotację. Ile jednak musiałbym wydać na pompę? Czy i kiedykolwiek ta inwestycja by się spłaciła?

Mam jeszcze pytanie czy warto w takim razie wchodzić w PV skoro nie ma już na nie dotacji i czeka nas zmiana przepisów? Przy moim obecnym zużyciu prądu bez zakupu PC , "spłaciłyby się" po 10 latach? Rozumiem że opłatę za przyłącz do sieci i tak trzeba miesięcznie płacić?

Wyglądam na to, że muszę zostać przy gazie ponieważ PC i PV nie są uzasadnione ekonomicznie.

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Podsumuję moje dane. Przez ostanie dwa lata zużywałem rocznie ok. 1 600 m3 gazu , wydając rzeczywiście  poniżej 4 tys. zł na CO i CWU. Instalacja grzejnikowa jak w podpisie. Staram się utrzymywać w domu temp. na poziomie 21 do 21,5 *C . W czasie jesieni i wiosny kocioł pracuje z przedziałami z obniżeniem dziennym o 1*C. Dom dość dobrze utrzymuje temp. więc kocioł b. rzadko się załącza podczas naszej dziennej nieobecności. Staruje dopiero po południu. W okresie zimowy ogrzewanie chodzi bez przedziałów. Wyznaczając KG sprawdziłem że dla temp. zew. -10*C z silnym wiatrem przekraczam w domu 21*C kiedy woda na kotle wynosi 38*C (bez wiatru 36*C będzie ok). Nie pamiętam abym przekroczył na kotle temp. 40*C.

Ze względu na te niewygórowane oczekiwania budynku oraz możliwość ubiegania się o dotacje pomyślałem o PC oraz ewentualnie PV.

Dziękuję za wyjaśnienia. Z waszych wiadomości rozumiem, że zakup samej pompy nie jest dobrym pomysłem. Mam w domu gaz wiec dotacji z czystego powietrza na pompę nie otrzymam. Gminie to nie przeszkadza, jedynie u nich mogę starać się o dotację. Ile jednak musiałbym wydać na pompę? Czy i kiedykolwiek ta inwestycja by się spłaciła?

Mam jeszcze pytanie czy warto w takim razie wchodzić w PV skoro nie ma już na nie dotacji i czeka nas zmiana przepisów? Przy moim obecnym zużyciu prądu bez zakupu PC , "spłaciłyby się" po 10 latach? Rozumiem że opłatę za przyłącz do sieci i tak trzeba miesięcznie płacić?

Wyglądam na to, że muszę zostać przy gazie ponieważ PC i PV nie są uzasadnione ekonomicznie.

Ekonomicznie to raczej by sie zwróciło -bo skoro na CO i CWU wydajesz 4tys. + bytowy ( strzelam ok 2,5k ) to daje 6,5k /rok

Trzymając 60k w banku to ile na rok jak jest średnia 0,15% lokaty? Mając gaz jest git a raczej było rok temu bo dziś to masakra z tego co słyszę bo gazu nie mam. Słyszałem że poszedł 270% w górę. Zawsze będziesz niewolnikiem gazu. Przy PV i PC jest trochę inaczej lecz dzis trudno radzić Ja osobiście bym założył, lecz to twoja decyzja.

Tak na marginesie powiem -- Za wrzesień na CO + CWU +BYTOWY mam za Free + 370kWh w magazynie . Za listopad wszystko za Free + 97kWh w magazynie. Magazyn całkowity do końca grudnia to 1760kWh + jeszcze praca PV przez listopad i grudzień. Fakt tych kWh nie będzie dużo ale bedzie. To co mam na dziś w magazynie daje mi komfort taki że na CO+CWU + bytowy do sylwestra mam za Free

Powodzenia. Zyczę.

Wyznaczając KG sprawdziłem, że dla temp. zew. -10*C z silnym wiatrem

przekraczam w domu 21*C kiedy woda na kotle wynosi 38*C (bez wiatru 36*C będzie ok).

Nie pamiętam abym przekroczył na kotle temp. 40*C..

Gaz - nie jest eco,

Oszczędności ogrzewania za pomocą PC są ok;

.....40% do 50 % niższe niż dla gazu,

Masz właściwe parametry ogrzewania grzejnikowego pod PC

To jednak z pompą byłoby oszczędniej ? Proszę o małe podsumowanie. Podliczę sobie koszty i ostatecznie zastanowię.

1. Patrząc na moje parametry grzewcze w okresie zimowym jakiej mocy pompę musiałbym kupić? Jakie urządzenie polecacie? Jakie to są przybliżone koszty zakupu i montażu?

2. Ile energii może rocznie pobrać zaproponowana ostatecznie pompa?. Tak jak podawali koledzy ok 6MWh?

3. Zakładając te 6 MWh bez montażu PV zasilanie elektryczne pompy kosztowało by mnie rocznie ok. 3 tys.zł ? Dobrze liczę?

4. Jaki wydatek wiązałby się z montażem PV 9,99kW na konstrukcji obok domu?

5. Czy zakładając PV zbilansowałbym się energetycznie w Tauronie na 0? Jak jest u was? płacicie tylko za utrzymanie sieci te 36 zł czy zimą przychodzi dopłata?

Może dodam swoje trzy grosze. Moim zdaniem nie ma sensu w tej chwili myśleć o pompie ciepła. W tej chwili trzeba myśleć o PV jak chcesz mieć jeszcze rozliczenie na obecnych warunkach. Prawdopodobnie po marcu przyszłego roku obecne warunki zostaną zmienione i nie będzie tak różowo. Trzeba będzie pewnie zamontować ponad dwa razy większą moc paneli, aby zbilansować swoje zużycie, oczywiście mówię tu o pieniążkach. Tak więc będziesz musiał mieć zamontowane nie 10kWp ale pewnie ponad 20kWp.

Jak się nie pośpieszysz to wydatki więc będą dużo większe a dotacje pewnie niewielkie. Do pompy ciepła trzeba mieć niskotemperaturowe ogrzewanie, najlepiej podłogowe aby "wyciągnąć" COP około 3 w niższych temperaturach.

Reasumując. Nie robiąc nic jedziesz na gazie, chcąc inwestować w panele i pompę potrzeba będzie 50 tys a może jeszcze więcej.

Ja bym zainwestował w instalację PV pokrywającą obecne potrzeby na energię elektryczną z małym zapasem na starzenie się paneli.

Musisz jeszcze zwrócić uwagę jaką masz moc przyłączeniową do swojego domu, ponieważ nie możesz zainstalować większej mocy PV jak moc przyłączeniowa.

Ja w tym roku zainstalowałem około 3kWp mocy tak aby mieć koszty kwalifikowane ponad 10 tys zł a zgłosiłem do ZE 6kWp i na taką moc została podpisana umowa. W przyszłym roku albo za dwa dobuduję tylko drugi string i będzie około 6kWp. Oczywiście instaluję wszystko sam więc mam większe "upusty" :).

Ja w tym roku zainstalowałem około 3kWp mocy tak aby mieć koszty kwalifikowane ponad 10 tys zł a zgłosiłem do ZE 6kWp i na taką moc została podpisana umowa. W przyszłym roku albo za dwa dobuduję tylko drugi string i będzie około 6kWp. Oczywiście instaluję wszystko sam więc mam większe "upusty" :).

Ryzykowne podejście. Instalator od którego mam części do pv mówił mi, że z Taurona czasami jeżdżą i sprawdzają rzeczywisty stan instalacji.

Nie montuje tych instalacji dużo, bo głównie zajmuje się pc i klimatyzatorami. Miał już 3 kontrole w tym roku.

Co do pytania z 1 postu.

Odpisałem już wcześniej, że zaoszczędzisz kilka stówek na rok, płacąc pewnie z 30tys. za pc.

Ile lat to grzania gazem? Nawet jakby gaz poszedł 2x do góry?

15 lat masz na dopłaty do gazu, jeśli zdrożeje dwukrotnie.

Co do pc. Masz grzejniki, powoduje to, że musisz przejść na taryfę g11, gdzie prąd jest ponad 60gr/kWh.

Jak ktoś wcześniej napisał, to lepiej te 30tys wydać na pv.

Sąsiad ostatnio zamontował na gruncie (z miesiąc temu) 6,5kWp za 30tys.

We wrześniu kolega z pracy 5,8kWp na dachu za 23tys, czerwiec 10kWp na gruncie za 34tys.

Podałem ceny od kolegów, po ile płacili

To jest moja opinia.

PS.

Sam mam tanią pc i sobie chwalę.

Tylko że płaciłem za nią znacznie mniejsze pieniądze, plus mam podłogówkę wszędzie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Dziękuję raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi.

Jesteście zgodni w radach. Jeżeli inwestować to rozpocząć od montażu fotowoltaiki. Pompa jeśli już to w drugiej kolejności.

Oj, bez dofinansowania okres spłaty inwestycji w panele (przy moich miesięcznych rachunkach za prąd poniżej 200 zł) nie będzie krótki ... ponad 15 lat ?

Co do pc. Masz grzejniki, powoduje to, że musisz przejść na taryfę g11, gdzie prąd jest ponad 60gr/kWh.
Dlaczego muszę zmienić taryfę? Edytowane przez babarek

Jeżeli zdążysz zamontować fotowoltaikę w najbliższych miesiącach, tak aby prąd z niej popłynął do sieci najpóźniej 31 marca, to Pompa ciepłą ci się szybko spłaci. około 10-12 lat jak paliwa nie będą drożeć i szybciej gdy opał podrożeje. żadne inne żródło ciepła ci się nigdy nie spłaci.

Spalając np 4 tony węgla rocznie (1200zł tona) , po 15 latach wydasz aż 75tyś złotych na sam węgiel, ale realnie raczej ponad 100 tysięcy , bo raczej będzie drożał a nie taniał.

Wydając około 60tyś na pompę i fotowoltaike już po około 10-12 latach będziesz miał czysty zysk. Zamiast na gaz, czy węgiel kasę wydasz na wczasy.

Robiłem kiedyś film gdzie pokazałem jakie miałem koszty po przejściu z kotła na pompę ciepła.