Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ ustawa o ochronie zabytków.

Recommended Posts

Witam.

Do działki, którą chcę kupić jest taki zapis w warunkach zabudowy:

"Teren jest objęty ochroną w rozumieniu art. 7 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (Dz. U. z 2020 r., poz. 282 ze zm.)"

Czy to coś dla mnie znaczy czy to standardowa formułka?

Dziękuję za pomoc.

Krzysiek.

Ja kupiłem działkę, która jest, jak się później okazało, w obrębie historycznych granic miasta, przez co moje papiery przed wydaniem zgody na budowę wylądowały u konserwatora zabytków, by mi budowę o miesiąc opóźnić i ograniczyć pokrycie dachu do dachówki.

W ustawie np wspominają, że rada gminy może na tym terenie wymyślić sobie park kulturowy i ograniczyć budowę. Art 17

http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/DZU/2020/36/282.pdf

Ja kupiłem działkę, która jest, jak się później okazało, w obrębie historycznych granic miasta, przez co moje papiery przed wydaniem zgody na budowę wylądowały u konserwatora zabytków, by mi budowę o miesiąc opóźnić i ograniczyć pokrycie dachu do dachówki.

W ustawie np wspominają, że rada gminy może na tym terenie wymyślić sobie park kulturowy i ograniczyć budowę. Art 17

http://g.ekspert.infor.pl/p/_dane/akty_pdf/DZU/2020/36/282.pdf

Mówisz o wydaniu WZ czy pozwoleniu budowlanym? W WZ też jest zapis o dachówce w kolorze ceglastym matowym i elewacji tynkowej lub ceglastej ale ja jestem tego świadomy. Miałeś taki zapis jak u mnie w WZ przed zakupem działki?