Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielki armagedon - Drenaż / oczyszczalnia / odwodnienie działki

DarekS4

Recommended Posts

Witam szanowne grono :yes:

Od lutego jak pogoda pozwoli startuję z drenarką odwodnieniem i izolacją piwnicy.

Muszę ponieważ na północnej ścianie mam problem że ściana pociągneła wodę. Doidatkowo tam nigdy nie ma słońca.

Poniżej rzut budynku. i to co planuję zrobić

Podstawowe informacje

1. Kolorem niebieskim w budynku jest zaznaczona piwnica

- Piwnica do poziomu gruntu ma wysokość 180-190cm

- Rów ma głębokość 170-180cm co dyskwalifikuje odprowadzenie wody do niego naturalnymi spadkami

- Szambo mam stare ok 30-40 lat betonowe które przepuszcza w grunt na północnej stronie gdzie nie ma słońca więc tam jest wiecznie mokro

- Grunt to ok 20cm normalnej ziemi a w dół sama glina

- Spadek na działce jest minimalny i bez szału

- Rów jest melioracyjny i w 70% jest wyschnięty a woda p[pojawia się przy intensywnych opadach.

PLAN:

-Montaż na rogu budynku w kierunku spadu 2 studzienek Fi 500 na głębokość 3m

- Do tych studzienek wpiąć Rynny i drenaż i pompami z tych studzienek zbierać wodę do zbiornika 10m3 ( Przydałaby mi się do podlewania grządek i innych roślin)

- Wymiana szamba na oczyszczalnie biologiczną Eko-House VH8 Premium ( Dwóch znajomych taką posiada i nie narzekają. Urządzenie wyrabia się wody używają do podlewania trawników i drzewek ozdobnych a wybierają ją raz do roku. U mnie jest 5 osób dorosłych + 2 dzieci. Żona zaczęła się zastanawiać czy jest sens montować takie urządzenie i czy nie lepiej dać standardowe szambo betonowe. Swoją drogą wbiła mi klina bo 8 tys zostanie w ręce. Ja osobiście myślałem jeszcze czy nie zrobić tak żeby dać dwa zbiorniki betonowe w rogu działki przy rowie ale mniejsze np 2x 5m3 i do jednego zbierać deszczówkę którą wykorzystam do podlewania warzyw i owoców a drugą z oczyszczalni wykorzystać do podlewania ogrodu a wiem po ostatnich latach że bardzo ta woda się przydaje)

- Okopanie budynku wykonanie izolacji i drenażu opaskowego + dodatkowa nitka na ścianie północnej któa zbierałaby wodę po opadach z racji że nie ma tam słońca.

PROBLEMY:

Przecieka mi fundament na Początku drenu który zrobiłem rok temu (kolor żółty) Powód to najprawdopodobniej za mały spad i zbieranie się sporej ilości wody przy ławie.

Dlatego chce tam wstawić studzienkę zbiorczą z pompą.

Pytanie jeszcze czy jest sens zbierać ta wodę z oczyszczalni. Czy po prostu to odprowadzić do rowu.

Zostaje jeszcze gospodarczy który jest nieordynowany i ma też potężny dach z którego całą woda spływa mi przed dom. Dren żółty robiłęm bo mi ta woda tam spływała a tam mam schody do osobnego wejścia do domu na piętro. I często jak się wychodziło to było tam 4-5 cm wody. Teraz wszystko spływa do drenu który teoretycznie działa ale przy dłuższych opadach i oberwaniach chmury przecieka mi na rogu ławy ....

Plan jeszcze to rynny na gospodarczy i też łapanie tej wody.

Odprowadzenie wody z tych dachów to będzie naprawdę mega odleżenie gruntu z wody.

Aha jeszcze rów : Będzie rurowane rurami fi 400 w całej długości dziadki tj 55m

27add02a525404ffmed.jpg

Edytowane przez DarekS4

@DarekS4

Zbieranie wody deszczowje w Twoim przypadku ma poza wtórnym jej wykorzystaniem, dodatkową zaletę w postaci odciążenia hydrologicznego terenu.

Ścieków nie powinno się stosować do podlewania wytwarzającego aerozol ponieważ są skarzone mikrobiologicznie.

Aby móc odprowadzać ścieki oczyszczone do rowu musisz mieć zgodę właściciela. Ponadto jęsli ten rów jest urządzeniem wodnym w myśł Prawa wdonego, będziesz musiał uzysakć pozwolenie wodnoprawne.