j_krk 06.11.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Przymierzam się do instalacji PV. Roczne zużycie na poziomie 3,5 MWh i rośnie (planowana klima w 1-2 pomieszczeniach). Dach wschód-zachód z kominami po obu stronach i jaskółką po stronie wschodniej. Dostałem następujące oferty: 1. Od firmy sprawdzonej przez dużo osób: 14x SELFA 405W + FRONIUS SYMO 5.0-3-M = 5,67 kWp za 27 270,00 brutto (4809/kWp) 2. Od firmy sprawdzonej przez jedną osobę: 13x Viessmann Vitovolt 300 M405WE + HUAWEI SUN 2000-5KTL-M1 = 5,27 kWp za 27 462,00 brutto (5211/kWp) 15x Viessmann Vitovolt 300 M405WE + Solaredge SE4K = 6,08 kWp za 35 035,00 brutto (5727/kWp) 3. Od firmy, która montowała u sąsiada, ale jako podwykonawca jednej z największych firm na rynku, a sama na Google ma tylko 8 opinii, z czego jedna napisana przez osobę, która nazywa się tak samo jak przedstawiciel handlowy 16x JA SOLAR JAM60S20 370 MR + SOLIS-3P5K-4G = 5,90 kWp za 25 300,24 brutto (4288/kWp) Najbardziej przekonuje mnie firma nr 1 ze względu na liczne dobre opinie wśród znajomych. Nie jestem tylko przekonany do samych modułów, może zamiast nich lepiej JA SOLAR? Firma nr 2 zachęca mnie do paneli wyłącznie po stronie zachodniej, nie za bardzo mi się to podoba (kilku sąsiadów z identycznymi trudnymi dachami ma PV i wszyscy po obu stronach). Firma nr 3 ma ciekawe podejście (wspominali też coś o optymalizatorach, co jeszcze nie jest uwzględnione w tej ofercie) i gdy montowali u sąsiada to sprawiali dobre wrażenie, ale martwi mnie brak opinii w internecie oraz bardzo małe doświadczenie (istnieją zaledwie od 2 lat). Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, zarówno jeśli chodzi o ogólne rozwiązanie przy takim dachu, jak i dobór sprzętu oraz wybór firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 06.11.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Przymierzam się do instalacji PV. Roczne zużycie na poziomie 3,5 MWh i rośnie (planowana klima w 1-2 pomieszczeniach). Dach wschód-zachód z kominami po obu stronach i jaskółką po stronie wschodniej. Dostałem następujące oferty: 1. Od firmy sprawdzonej przez dużo osób: 14x SELFA 405W + FRONIUS SYMO 5.0-3-M = 5,67 kWp za 27 270,00 brutto (4809/kWp) 2. Od firmy sprawdzonej przez jedną osobę: 13x Viessmann Vitovolt 300 M405WE + HUAWEI SUN 2000-5KTL-M1 = 5,27 kWp za 27 462,00 brutto (5211/kWp) 15x Viessmann Vitovolt 300 M405WE + Solaredge SE4K = 6,08 kWp za 35 035,00 brutto (5727/kWp) 3. Od firmy, która montowała u sąsiada, ale jako podwykonawca jednej z największych firm na rynku, a sama na Google ma tylko 8 opinii, z czego jedna napisana przez osobę, która nazywa się tak samo jak przedstawiciel handlowy 16x JA SOLAR JAM60S20 370 MR + SOLIS-3P5K-4G = 5,90 kWp za 25 300,24 brutto (4288/kWp) Najbardziej przekonuje mnie firma nr 1 ze względu na liczne dobre opinie wśród znajomych. Nie jestem tylko przekonany do samych modułów, może zamiast nich lepiej JA SOLAR? Firma nr 2 zachęca mnie do paneli wyłącznie po stronie zachodniej, nie za bardzo mi się to podoba (kilku sąsiadów z identycznymi trudnymi dachami ma PV i wszyscy po obu stronach). Firma nr 3 ma ciekawe podejście (wspominali też coś o optymalizatorach, co jeszcze nie jest uwzględnione w tej ofercie) i gdy montowali u sąsiada to sprawiali dobre wrażenie, ale martwi mnie brak opinii w internecie oraz bardzo małe doświadczenie (istnieją zaledwie od 2 lat). Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, zarówno jeśli chodzi o ogólne rozwiązanie przy takim dachu, jak i dobór sprzętu oraz wybór firmy. Polegaj na tych firmach od których dostajesz oferty, widzieli pewnie dach, dobrali pewnie to co obecnie jest na rynku i pewnie też gwarantują że będzie to wszystko dobrze funkcjonowało, nie do końca wierzyłabym opiniom z sieci bo też mała pewność przez kogo napisane, z reguły klienci zadowoleni rzadko się udzielają jeżeli nie mają problemów z instalacją, bardziej sprawdzisz, porównasz i zobaczysz te instalacje w sąsiedztwie. Tu na forum będziesz miał tyle opinii ilu napisze i też w odniesieniu do własnych instalacji, "bo ja tak mam". Wybór paneli to wśród takich które są obecnie dostępne, co do instalacji czy wsch. czy zach. to też dobiera się i do falownika pod względem napięcia aby pracował optymalnie. w przypadku tej firmy nr2 to mogą mieć raję bo przy podziale tej ilości, napięcia stringów mogą być niewystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts