gryziciel 08.11.2021 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 mam w projekcie HST o wym. otworu 560x235 w układzie C - dwa fixy po 1,4m po bokach i w środku 2x HST otwierane na boki. Waga konstrukcji od 600kg do 750kg w zależności od producenta. Oferty mam na Vetrex Slide 82, MS Patio HST 82, Oknoplast HST 85 Premium. przed tym HST ma być zadaszony taras. Po wykończeniu posadzki tarasu będzie na wprost HST płatew kończąca dach tarasu (równoległa do HST) na +240cm, a po bokach tarasu belki na +262cm. Po wywiadzie z 4 firmami okiennymi okazuje się, ze polowa z nich (niestety ta dla mnie bardziej interesująca) odmawia montażu tego HST po wykonaniu zadaszenia, bo twierdza, ze przez to zadaszenie nie będą mogli zastosować dźwigu/pająka, a konstrukcja jest dla ludzi za ciężka. Oczywiście mogę poczekać z budowa dachu tarasu na montaż okien, ale to nie załatwia całkiem problemu. Jak kolega Finalandia pisał w okiennym mega wątku, wystarczy kamień wystrzelony przez kosiarkę i pakiet szybowy jest do wymiany. Albo jakiś inny kataklizm (włamanie, itp) powodujący konieczność reinstalacji okna - jeżeli się cos takiego wydarzy po montażu dachu, to będę w czarnej części ciała, bo jeżeli firma dzisiaj, mając w perspektywie zlecenia na >50k PLN odmawia podjęcia się tego po budowie dachu, to jakim cudem miała by mi na nowo zaszklić albo wymienić tego HST jak już będzie nie tylko dach, ale i dodatkowe 14cm warstw posadzki na gotowo i schody przed tarasem oznaczające jeszcze gorsze warunki dla zastosowania pajaka/dzwigu. dlatego pytanie do Was jakie widzicie możliwości rozwiązania problemu? - technicznie alternatywy do samego produktu HST albo jego układu, żeby możliwy był montaż bez dźwigu- prawnie, żeby mi się w przypadku konieczności naprawy sprzedawca nie odwinął tym ze może cokolwiek zrobić dopiero jak mu zdemontuje dach - bo zakładam, ze teraz mi będą mydlić oczy "Pan się nie martwi, jak cos się stanie to znajdziemy rozwiązanie" itp tutaj poglądowe elewacje domu: https://drive.google.com/file/d/11695VdB7rJNK622tm2S96BrXwDgCsQ3Y/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.11.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Zerknij do ofert - może w którejś są podane wymiary szyb. W przypadku HST są one znacznie mniejsze niż wymiar zewnętrzny okna i raczej nie powinno być problemu. Na oko to myślę, że przy podziale w schemacie C te szyby zmieszczą się w wadze ok 100kg, także w razie awarii da się to obsłużyć w 3 osoby. Także zakładam, że Twoi oferenci boją się czegoś innego, a gabaryt jest tylko pretekstem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 09.11.2021 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 ok dzięki za ocenę sytuacji. Wymiarów szyb nie mam, ale pewnie jest jak piszesz. Poza gabarytem mogą się obawiać tego, że taras 80cm nad terenem dzisiaj nie ma schodów, poza tym nic mi nie przychodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.11.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Poza gabarytem mogą się obawiać tego, że taras 80cm nad terenem dzisiaj nie ma schodów, poza tym nic mi nie przychodzi do głowy. W przypadku użycia "pająka" ułatwi to sprawę. Tylko żuraw musi mieć "jib-a" bo na zbloczu tego nie zamontujesz mając zadaszenie. Edytowane 9 Listopada 2021 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts