Gość 27.08.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Witam. Nasunął mi się taki pomysł (jak w temacie) do głowy. Czy to się stosuje i jak, aby było dobrze? Jeżeli tak, to jak działa przełączenie boiler-kominek-boiler? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 a po co tak sobie utrudniać życie ? Ludzie już dawno wymyślili specjalne urządzenia do podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Nie utrudniać tylko zaoszczędzić i efektywniej wykorzystać kominek. Boiler pobiera bardzo dużo energii na podgrzanie wody. Szczególnie zimą kiedy dużo pali się w kominku można by było sporo zaoszczędzić na boilerze a kominek dodatkowo wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 27.08.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Jubba i ja o takim czyms myslę. Wydaje mi sie jednak, że trzeba tu zastosować kominek z płaszczem wodnym.Są firmy, ktore t ooferują - slyszałam tylko różne opinie - bardzo skrajne, niestety:smile: Pytałam tu na forum kilka razy o takie rozwiązanie ale małe zainteresowanie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 27.08.2002 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2002 Mieszkałam przez parę lat w domu w kuchnią węglową wykorzystywaną w sezonie do ogrzewania wody. Szczegółów nie znam, ale w kuchni bodajże była wężownica. Boiler był elektryczny, jak się zaczynało palić w kuchni, to trzeba było go wyłączyć (ja po prostu odłączałam korek), bo inaczej coś się mogło złego stać termostatowi. Jak się buzowało w kuchni, to było bajkowo (przy okazji mnóstwo ciepłej wody, która przy rozwiązaniu elektrycznym była zasobem deficytowym). Problem zaczynał się, gdy paliło się krótko, albo za mało intensywnie, bo woda nie zdążała się nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.08.2002 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 czy ktoś ma jakiś pomysł aby takie coś wykonać samemu. jakaś podkowa tak jak w piesach kaflowych, a może jeszcze inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 No właśnie. Ja będę miał ogrzewanie tylko elektryczne. Boiler to jednak spore obciążenie, a zimą kiedy kominek służy również do ogrzania mieszkania, to dlaczego nie może posłużyć do ogrzania wody. Martwi mnie tylko tecniczne rozwiązanie przełączania obiegu wody, raz omijająca kominek, raz boiler. Ale jest podczas braku prądu można mieć gorącą wodę. Czy jest ktoś kto coś takiego ma u siebie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 28.08.2002 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Niestety jest to prwdą że tzw. termoobieg w kominku nie jest nailepszym pomysłem gdyż należy wykonać instalację z otwartym obiegiem.Należy pilnować aby w systemie była zawsze woda - w przeciwnym razie Instalacja ogólnie mówiąc jest droga i chyba nie warta naszego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 A o tym to nie wiedziałem. Pogadam z kierownikiem budowy. Ale czy nie jest tak że jak jest hydrofor to woda w całym systemie jest pod ciśnieniem cały czas? Jeszcze do instalacji nie doszedłem, ale ten pomysł nie daje mi spokoju od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.09.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 musisz mieć zasobnik wody z wężownicą do nij podłączasz rurki z miedzi które idą do kominka. wokół rury odprowadzającej dym na odcinku około 1 m owijasz te miedziane tak jak w nagrzewnicy w junkersie. Dobrze by było aby je połączyć galwanicznie z dymową, lepsze przewodzenie ciepła, w instalację wpinasz pompkę i naczynie wzbiorcze (przeponowe). Jeszcze tylko sterownik (czujnik temp) do pompki i próba. Ja tego nie wykonałem ale taki właśnie mam zamiar. sorry że tak późno. odpowiedz czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.09.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 jubba odezwij się i podziel uwagami co o tym myślisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts