_karolina_ 02.12.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja również od siebie mogę polecić sprawdzenie parametrów pompy Mitsubishi Zubadan. Mamy ją zainstalowaną i faktycznie w naszym odczuciu nie jest ona głośna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.12.2021 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Wybór pomp ciepła ograniczył mi się do 2 modeli, które mieszczą się w budżecie (do około 30 tyś PLN z montażem):Rotenso Aquami monoblock 8 kW + zbiornik kombinowany ze stali nierdzewnej (zasobnik CWU + Bufor)Panasonic split High Performance 9kW all on one compact 1F (generacja J)Cena bardzo zbliżona (nieco droższą alternatywą byłby Zubadan 8 kW za ok. 35 tys. zł).Na papierze Rotenso wygląda ciut lepiej, natomiast Panasonic wydaje się bardziej sprawdzoną jednostką. Jednostki na papierze mają taki sam poziom mocy akustycznej, ale Rotenso ma nieco większy wentylator, więc powinien być nieco cichszy ze względu na niższą prędkość obrotową.W kwestii kosztów eksploatacyjnych Panasonic wymaga przeglądów gwarancyjnych w przeciwieństwie do Rotenso. Rotenso ma też 5 lat gwarancji w standardzie (Panasonic 3 lata na pompę, 5 lat na sprężarkę pod warunkiem przeglądów gwarancyjnych).Czy moglibyście doradzić które rozwiązanie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 05.12.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Rotenso 1 rok na rynku, farbowana Midea (co nie jest złe w sumie)Panasonic, robi od lat, jest to split. Jak dla mnie Panas. Skąd takie końcowy wybór tak zupełnie rożnych produktów? Rotenso też wymaga przeglądów do utrzymania gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.12.2021 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Dzięki eMdzeJ Główne parametry brane pod uwagę to poziom ciśnienia akustycznego poniżej 60 dB(A) oraz cena (zakładałem budżet ok 30k PLN, z możliwością naciągnięcia jeśli w nieco większej cenie dostałbym coś dużo lepszego technicznie). Cenowo bardzo kusi mnie Panasonic (all in one bez bufora z montażem to koszt około 26 tyś zł). Moje główne obawy dotyczą hałasu (czy w odległości około 5 m będzie bardzo słyszalna). Patrząc na dane z etykiety (Lwa = 59 db(A)) w odległości 5 m powinienem zejść poniżej 40 db(A). Dodatkowo sąsiad ma nasadzenia (tuje) w granicy działki, które powinny nieco wyciszyć pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 05.12.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 odczucie głośności a w zasadzie uciążliwości dźwięku jest bardzo subtelne. Wszystko rozbija się o częstotliwości. Rotenso jest sporo cichsza na papierze od panasa (porównywałem 8ke split rotenso i 7ke panansa) ale instalator mówił że różnica jest ale bardzo delikatna. Nie chciałem być królikiem doświadczalnym rotenso i wybrałem panasa Natomiast porównujesz trochę nieporównywalne bo bierzesz rotenso mono zamiast splita i porównujesz z Panasonic all in one. To tak trochę od czapy. Za panasa 7ke splita z montażem i zbiornikiem emaliowanym 300l zapłaciłem ok 23 tys brutto w wakacje. W okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 05.12.2021 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 W przypadku Panasonic High Performance 9 kW 1F (jednowentylatorowa), Rotenso monoblock i split, wartość mocy akustycznej na papierze jest taka sama - 59 dB(A). W przypadku Rotenso brałem pod uwagę monoblock'a, ponieważ można jej używać z wodą (niekoniecznie roztworem wodnym glikolu), z uwagi na to posiada zabezpieczenia przeciwzamrożeniowe. No i (być może błędnie) zrozumiałem z filmików firmy Thermosilesia, że nie wymaga się przeglądów gwarancyjnych dla monobloków. Ale masz rację, porównanie monobloka i splita trochę nie na miejscu z mojej strony.Bardzo fajną cenę miałeś za montaż pompy ciepła. W moim przypadku cenę pewnie nieco podraża w Panasonic'u wersja all-in-one (z lodówką) a w przypadku Rotenso kombinowany zbiornik nierdzewny.Dzięki za opinię i pomoc z wyborem. Jestem teraz bardziej nastawiony na Panasonic'a (który na dodatek wychodzi taniej niż Rotenso). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.12.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Na autostradzie są kurtyny dźwiękochłonne a przy pompie za dwieście złotych zrobić można fajne ozdobne , przecież pompą nikt chyba nie chce się eksponować a czymś fajnym można to obudować i mamy wychwycone wszystkie dźwięki tak myśleć się nie da ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.12.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Od instalatora z zIzzy wiem, że bodaj za 20 tys z montażem jest Samsung 5kw z szafą Izzy w jakiejs wersji economo bez m.in upsa. Być może 8kw w pełnej wersji będzie kosztował ze 24 tyś. zł. Moim zdaniem warto rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto125 06.12.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Zarówno glikol jak i przeglądy są potrzebne do gwarancji w Rotenso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 13.12.2021 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Od instalatora z zIzzy wiem, że bodaj za 20 tys z montażem jest Samsung 5kw z szafą Izzy w jakiejs wersji economo bez m.in upsa. Być może 8kw w pełnej wersji będzie kosztował ze 24 tyś. zł. Moim zdaniem warto rozważyć. Dzięki za namiar. Bardzo fajny kontakt z instalatorem. Rozwiązanie techniczne które mi zaproponował jest bardzo fajne (na propanie z szafą Izzifast), ale znacznie droższe (42k PLN). Panasonic'a 9kW nie był w stanie zaoferować w konkurencyjnej cenie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts