Leon666 11.11.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Witajcie, Mam pytanie donośnie hydrauliki. Nie mam dużej wiedzy w tym zakresie więc proszę o wyrozumienie W mieszkaniu mam standard deweloperski. Rury do zimnej/ciepłej wody tak jak niżej: Po sprawdzeniu suwmiarką dochodzę do wniosku, że są to rury DN25 czyli średnica wewnątrz 25 mm. Potrzebuję na starcie w mieszkaniu wody (możliwości pobrania zimnej). Pomyślałem, że zrobię to tak, że zamontuję do jednej rury zawór kątowy taki jak będzie wykorzystywany do pobierania wody z pralki (jest wyprowadzona dedykowana rura tak jak wyżej do tego). Pytanie więc o możliwość realizacji technicznej tego. Jest tam w ścianie rura DN25 więc muszą zastosować redukcję 1" x 1/2" i potem z tej redukcji wyprowadzić zawór pralkowy 1/2" do 3/4. Tutaj przykładowa redukcja: https://www.castorama.pl/redukcja-mosiadz-gwint-wewnetrzny-zewnetrzny-1-x-1-2-id-1009448.html Tutaj zawór pralkowy: https://www.castorama.pl/zawor-pralkowy-schell-1-2-x-3-4-id-79642.html Lekko odkręciłem gwint od rury w ścianie (odkręciłem tą "zakrętkę"). Ta rura to też prawdopodobnie jakieś tworzywo sztuczne. Pytanie więc mam następujące. Czy należy jakoś dodatkowo zabezpieczyć uszczelnienie rury przy łączeniu tej redukcji? Tutaj często stosuje się np. pakuły ale to chyba w przypadku rur Cu? Jak wygląda ta kwestia uszczelniania połączeń w przypadku rur z tworzyw? Z góry dzięki za cenne wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 11.11.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Tam na 100% są wyjścia 1/2 ". Kup sobie zestaw: pakuły i specjalna pasta. Podwiń zaworek pakułami, posmaruj pastą i zakręć. Trzeba mieć jeszcze klucz do kręcenia zaworkiem. Ponadto trzeba wiedzieć jeszcze gdzie zakręca się wodę aby nie zrobić basenu w mieszkaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leon666 11.11.2021 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Wydawało mi się, że jest tam więcej niż 1/2".Jak widać średnica zewnętrzna tego korka zabezpieczającego po zmierzeniu suwmiarką to 29 mm - widać na zdjęciach.1/2" to średnica wewnętrzna 15 mm. Wiem, gdzie jest zawór główny więc nie problem odłączyć wodę na czas prac.Zrobiłem błąd, że nie zakręciłem i nie sprawdziłem dokładniej co to są za rury.Jesteś jednak pewny, że są to 1/2"?Czemu więc aż 29 mm na suwmiarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 11.11.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Leon, podprowadzenie hydrauliczne masz 1/2'' GW . To co mierzysz suwmiarką to korek i ma się nijak do średnicy podprowadzeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts