Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór grzejników do powierzchni.Więcej grzejników.Czy warto?Mini Termet Elegance-T.

młotkowy

Recommended Posts

Witam.Posiadam w domu kocioł gazowy jeszcze starej generacji Mini Termet Elegance GCO-DP-21-13-(21/21). Chcę aby ktoś poradził mi czy warto podwoić ilość grzejników w domu.Tak na chłopski rozum wydajność kotła powinna się zwiększyć.Ilość zużywanego gazu zmniejszyć.Przynajmniej tak mi się wydaje.

Jeżeli chodzi o mieszkanie to mam mieszkanie komunalne.Z już założonym ogrzewaniem gazowym na kotle gazowym Termet z zamkniętą komorą spalania.

Model Mini Termet Elegance Turbo GCO-DP-21-13-(21/21).

W dużym pokoju mam dwa okna PCV o szer ok 100 cm a pod nim jeden grzejnik o długości 120cm wys 50 cm, w mniejszym pokoju grzejnik pod oknem ok 100cm PCV o długości 80 cm i wys 50 cm.Kuchnia nie jest brana pod uwagę.Ale jest w niej grzejnik o szerokości jak w małym pokoju z tym samym oknem PCV.

Niedawno budynek który już jest wiekowy ocieplono z zewnątrz styropianem o grubości 15 cm.

Doradźcie mi jak to widzicie?Bo pytam ogólnikowo...Wiem że są w internecie kalkulatory do doboru grzejników...

Moim zdaniem, zbędny koszt. Budynek został niedawno ocieplony, więc Twoje grzejniki już są przewymiarowane. Z kolei kocioł gazowy, którego model podałeś, nie jest kondensacyjny. Obniżanie mu parametrów pracy nie poprawi jego sprawności. W instrukcji napisano: sprawność przy mocy nominalnej 91%, sprawność przy mocy minimalnej 88%.