młotkowy 11.11.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Witam.Posiadam w domu kocioł gazowy jeszcze starej generacji Mini Termet Elegance GCO-DP-21-13-(21/21). Chcę aby ktoś poradził mi czy warto podwoić ilość grzejników w domu.Tak na chłopski rozum wydajność kotła powinna się zwiększyć.Ilość zużywanego gazu zmniejszyć.Przynajmniej tak mi się wydaje.Jeżeli chodzi o mieszkanie to mam mieszkanie komunalne.Z już założonym ogrzewaniem gazowym na kotle gazowym Termet z zamkniętą komorą spalania.Model Mini Termet Elegance Turbo GCO-DP-21-13-(21/21).W dużym pokoju mam dwa okna PCV o szer ok 100 cm a pod nim jeden grzejnik o długości 120cm wys 50 cm, w mniejszym pokoju grzejnik pod oknem ok 100cm PCV o długości 80 cm i wys 50 cm.Kuchnia nie jest brana pod uwagę.Ale jest w niej grzejnik o szerokości jak w małym pokoju z tym samym oknem PCV.Niedawno budynek który już jest wiekowy ocieplono z zewnątrz styropianem o grubości 15 cm. Doradźcie mi jak to widzicie?Bo pytam ogólnikowo...Wiem że są w internecie kalkulatory do doboru grzejników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 12.11.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Moim zdaniem, zbędny koszt. Budynek został niedawno ocieplony, więc Twoje grzejniki już są przewymiarowane. Z kolei kocioł gazowy, którego model podałeś, nie jest kondensacyjny. Obniżanie mu parametrów pracy nie poprawi jego sprawności. W instrukcji napisano: sprawność przy mocy nominalnej 91%, sprawność przy mocy minimalnej 88%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts