Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nietypowa brama garażowa

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam taką sprawę, w planowanym garażu chcę zamontować bramę która zabierze mi jak najmniej miejsca z sufitu i jednocześnie będzie ciepła.

Poszukuję rozwiązania do planowanej budowy domu z garażem, zależy mi na tym aby garaż wyglądał jak na poniższym modelu (bez stropu aby powstało wysokie pomieszczenie), teraz muszę dobrać bramę i tutaj mam problem. Brama roletowa jest zimna ale zabiera minimalną ilość miejsca, brama segmentowa otwierana do góry odpada, bo stelaż na którym jest zawieszona sięgałby około 350 cm w głąb garażu i zajmując tyle samo sufitu/przestrzeni nad głową.

Czy spotkaliście się z bramą segmentową chowaną w bok, ale w taki sposób aby ta była schowana jak na poniższym rysunku zaznaczyłem czerwoną linii, tzn. w połowie na ścianie frontowej i w połowie na bocznej. A może jakieś inne rozwiązanie ?

PS. szerokość wjazdu oraz jego umiejscowienie można zmienić

1.jpg2.jpg

Bramy segmetnowe, otwierane oboczne. Szukaj pod tym hasłem.

Produkował je kiedyś Normsthal.

A rozwiązanie bardziej typowe: brama segmentowa przemysłowa. Ma mnóstwo wariantów prowadzenia górnego, w tym skośnego pod dachem. Drożej niż "zwykła", ale boczna też nie będzie tania. Szukaj w firmach typowo bramiarskich - mają większe pojęcie niż zwykłe firmy okienne.