Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność przechodu w innym miejscu niż dojazd

Wojtek2571

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam bardzo skomplikowana sprawę z dojazdem do działki na której chce się budować.

I chciałbym się zapytać czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem który zalecił mi prawnik i architekt.

Posiadam działkę 9a na której chce się budować.

Od strony północnej mojej działki jest działka moich rodziców a za nią droga publiczna która nie styka się z moja działka.

Od strony południowej mojej działki jest Droga gminna wewnętrzna która ma 3m szerokości na planach fizycznie ma około 4,30m ale liczy się to co na planach.

W MPZP jest zaznaczona ta droga gminna wewnętrzna ze kiedyś będzie poszerzana do 6m ale to tylko plan i narazie nie ma mocy prawnej.

Z tego powodu Gmina mówi ze nie wyda pozwolenia na budowę bo nie mam dojazdu do działki bo droga gminna wewnętrzna jest za wąska, nawet nie można zrobić osobnego pasu jezdnego i pieszego bo droga musiała by mieć około 3,5-4m a ma 3m.

Ale prawnik zasugerował mi ze mogę zrobić w ten sposób ze:

Zrobie służebność przechodu i zaznaczę to w księgach wieczystych przez działkę moich rodziców od drogi Publicznej której jest za działka moich rodziców do mojej działki a dojazd będę miał droga która znajduje się od południowej strony mojej działki i tak później trzeba to zrobić w projekcie.

Mam pytanie czy ktoś kiedyś robił w taki sposób ? Ze miał dojście do działki w innym miejscu niż dojazd?

Albo coś podobnego?

Prawnik mówi ze to jest zgodne z przepisami ale czy ktoś miał podobnie czy ta sprawa jest podejrzana?