Aydin 13.11.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Witajcie.Czy ktoś posiadający fotowoltaikę mógłby wrzucić screen faktury taryfy G? Ja posiadam jeszcze taryfę C (Enea), ale rozmawiając z kolegą posiadającym PV stwierdził, że na rachunkach nie ma wielu pozycji, jak na fakturze bez PV. O ile w taryfie C za sprzedaż energii są pozycje "opłata handlowa" (C to de facto prąd dla firm, zdzierstwo z prywatnych inwestorów wg mnie) oraz za zużyta energię, to inne pozycje (za dystrybucję) sądziłem, że są te same: opłata stała sieciowa, zmienna sieciowa, przejściowa, OZE, mocowa, kogeneracyjna, jakościowa, abonamentowa. Kolega twierdzi, że mając PV płaci tylko za prąd i kilkanaście zł abonamentu. Coś mi nie pasuje, chciałbym to zweryfikować. PS.Wiem, że nie odkryję Ameryki, ale "pochwalę" się rachunkiem za 17kWh - 152 zł!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 13.11.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Proszę pokazać fakturę . W taryfie C są takie same składniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 13.11.2021 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Nie chodzi o różnice w taryfach C i G - różnią się tylko opłata handlową w C.Natomiast w usługach dystrybucji (w C) są te pozostałe wymienione pozycje i pytanie, czy takie same są (obojętne w jakiej taryfie) w przypadku posiadania fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 13.11.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Nie chodzi o różnice w taryfach C i G - różnią się tylko opłata handlową w C. Natomiast w usługach dystrybucji (w C) są te pozostałe wymienione pozycje i pytanie, czy takie same są (obojętne w jakiej taryfie) w przypadku posiadania fotowoltaiki. W obrębie danej taryfy pozycje są takie same, czy fotowoltaika jest czy też jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 13.11.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 W obrębie danej taryfy pozycje są takie same, czy fotowoltaika jest czy też jej nie ma Chyba że nie jest prosumentem i sprzedaje energię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts