Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z obsuniętymi drzwiami

Recommended Posts

Mam problem z drzwiami. Mianowicie żeby je zamknąć na klucz muszę je minimalnie unieść( zamek jest ok sprawdziłem) według poziomicy jest ok ale roznice mogą być minimalne. Nie wiem co to za zawiasy ( na pewno nie 3d) są na 4 śrubach we franudze i 4 w drzwiach jeden taki zestaw na dole drugi na górze. Próbowałem dokręcić śruby nie pomogło. Pomocy:)

"Zwykłe" zawiasy "wahadełkowe", nieregulowane.

Gdyby było foto całych drzwi od strony zawiasów, można by wyrokować precyzyjniej.

Skrzydło drzwi się "skosiło" i nie trafia w zaczep. Można:

- zweryfikować geometrię skrzydła (jeśli ramowe to czopy mogły puścić i jest to w tej chwili romb, a nie prostokąt), ale bardziej prawdopodobne, że:

- mocnowanie śrub lekko puściło i "wystarczy je poprawić, np. stosując dłuższe/ grubsze wkręty, ale skuteczniej będzie :

- odkręcić górny zawias, pogłębić pod nim otwory o 1-2mm i ponownie przykręcić.

- odkręcić dolny zawias i podłożyć pod niego podkładki,

- podpiłować zaczep zamka na ościeżnicy (tak by dziura powiększyła się o ten 1-2mm do dołu.

- poprawić montaż, dostać się do pianki, wyprzeć podkładką dolny zawias tak by belka zawiasowa przesunęła się dołem w światło otworu powodując zmianę przekątnej skrzydła.

Jest co najmniej parę rozwiązań. Nie wiem które będzie dla Ciebie najlepsze. Tu decyduje doświadczenie w ocenie przyczyny i najlepszym sposobie naprawy problemu.