grzes124 13.11.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Cześć, Mam prośbę o podpowiedź jak najlepiej spiąć kominek z płaszczem wodnym z buforem, Bufor wodny 850l.Obecnie grzany grzałką do 60 stopni Celsjusza, mierzone u góry bufora.Z bufora zasilana jest podłogówka oraz CWU poprzez miedzianą wężownice.Niedawno kupiłem mały kominek z płaszczem wodnym. Moc 8kW (płaszcza 6kW). Jak najlepiej połączyć kominek (układ otwarty) z buforem?Pierwszym pomysłem był laddomat, jednak opinię o tym rozwiązaniu na forum są co najwyżej średnie.Może zatem pompa sterowana termostatem różnicowym? Prośba o podzielenie się swoimi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 13.11.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Z punktu widzenia hydrauliki kominek z płaszczem niczym się nie różni od zwykłego kotła na paliwo stałe - schemat podłączenia będzie więc identyczny jak np. przy kotle zasypowym (zakładając, że do tej pory bufor pracował również w układzie otwartym).Zabezpieczenie temperatury powrotu można zrobić zaworem trójdrożnym z termostatem, chociaż niektórzy twierdzą, że w ogóle nie potrzebne (ja mam).A pompą może sterować sterownik kominka, trzeba tylko odpowiedni dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 13.11.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Sterownik kominka wszystko załatwi. Tak małym kominkiem trochę potrwa zanim zagrzejesz bufor za to nie będzie problemu z przegrzaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.11.2021 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Główne zasilanie bufora będzie prądem.Kominkiem chcę go dogrzewać dodatkowo. Możecie polecić jakieś sprawdzone sterowniki do kominków z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 13.11.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 JA mam tech st392 , pełne sterowanie przepustnicą , pompą i co tylko chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 04.12.2021 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Sterownik wybrany, dziękuję za pomoc. Prośba jeszcze o sprawdzenie schematu podłączenia kominka do bufora, układ otwarty. Nad pracą pompy będzie czuwał sterownik z termostatem różnicowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 04.12.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Naczynie wzbiorcze musi być bezpośrednio nad źródłem ciepła (czyli kominkiem) i nie może być między nimi niczego na rurze łączącej (żadnych zaworów, filtrów itp.). Zawór bezpieczeństwa 1,5 bar jest przeznaczony do układu zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 04.12.2021 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Lepiej nie rób sam hydrauliki, tylko daj do zrobienia fachowcowi. Źle podłączony kominek z płaszczem wodnym może w skrajnym przypadku być prawdziwą bombą w domu - w sensie dosłownym, a nie w przenośni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.12.2021 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 To prawda co piszesz. Wzorowałem się trochę na schemacie podłączenia laddomatu Sugerujesz, żeby zrobić osobne naczynie dla kominka? Nie chciałbym przenosić obecnego. Kominek używany będzie tylko w okresie zimowym. Chętnie bym wziął jakiegoś speca, ale wszyscy konkretni, których znam, mają pracy na 3m-c do przodu. Większość hydrauliki w domu robiłem "tymi ręcami", odpukać, działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 07.12.2021 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Moim zdaniem to trochę co innego zrobić własnymi rękami "zwykłą hydraulikę", gdzie jak coś nie zadziała to najwyżej będziesz bez wody przez kilka dni lub ci zaleje kawałek podłogi, a co innego samodzielne podłączanie kotła na paliwo stałe (bo z punktu widzenia hydrauliki tym właśnie jest kominek z płaszczem) w pomieszczeniu, gdzie cały czas przebywają ludzie. Nie mówię, że się nie da, ale ja bym nie ryzykował, tym bardziej, że - mimo dotychczasowych sukcesów - widać, że nadal jesteś początkujący w temacie. W instalacji mogą być dwa naczynia wzbiorcze, to nie jest problem (choć większa będzie powierzchnia styku wody z powietrzem, a więc jej większe nasycenie gazem, przez co może się trochę więcej syfu w instalacji zbierać). Ważne, żeby naczynia były odpowiednio wysoko, ale też nie mogą być umieszczane np. na nieogrzewanym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 07.12.2021 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Rzuć okiem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1936237.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts