Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zrobienie wylewki w pomieszczeniu podpiwniczonym.

M1CH43L

Recommended Posts

Cześć, wymieniam ogrzewanie z kopciucha na gazowe i przy okazji zmieniam pomieszczenie na kotłownię, by z większej zrobić użytkowe pomieszczenie z racji braku potrzeby trzymania węgla blisko. Akurat to pomieszczenie, które chcę robić, jako jedyne z innych piwniczek w tym domu(stary, zbudowany przed wojną) ma kanały kominowe i jako jedyne pomieszczenie nie ma zrobionej wylewki. Dopiero co skończyłem wywalać stare graty i trochę węgla. Podłoże nierówne. Dużo miału z węgla i piachu. Widoczny fundament w jednym miejscu

Gościu co ma to zrobić, powiedział że się to odgruzuje, uzupełni braki piachem, by wyrównać poziom. Na to styropian 5cm, potem folia i beton B20 na wylewkę. Mam pytanie, czy taka kolejność jest prawidłowa? Dodam, że na pewno w takiej kolejności chce to zrobić, bo po kolei razem ustalaliśmy "koszyk" w castoramie. Oczywiście chcę do niego następnym razem zagadać o to, ale chciałbym poznać opinie innych na ten temat. Moja obawa jest taka, że na sypkie podłoże danie styropianu spowodowałoby pracowanie wylewki. W internecie znajduję tylko materiały, gdzie pierw jest wylewka, a dopiero na to folia, potem styropian i wylewka, jak i inne bzdety na warstwy.

Też nie chcę robić z tego pomieszczenia niewiadomo jak dobrych warunków do mieszkania, po prostu chcę uniknąć problemów. Piach, który jest pod fundamentem, czuć że jest wilgotny. A ogólnie w środku jest sucho na wierzchniej warstwie.

Pytanie ile masz miejsca na wysokość. Super by było na ten "syf' wylać chudziaka tak z 5cm najmniej gdzie dołek więcej potem folia i inne warstwy.

Ale sufitu nie podniesiesz i rozwiązanie zaproponowane jest powiedzmy dobre. Jak dolki duże można dac coś jak suchy beton. (1:4 )cement-piasek

Tam są wysokie pomieszczenia. Każde piętro wraz z piwnicą mają prawie 3m wysokości. Ale powiedzmy, nawet tego betonu B20 wykorzystać w roli chudziaka, na to folię, styro i znowu beton na wylewkę? Czy folię budowlaną można zamiennie używać z folią w płynie, czy jednak folia w płynie to jest tylko dodatek na pierwszą warstwę betonu i budowlana zawsze musi się znaleźć ?

Folii w płynie się nie daje, chybaze chcesz zrobić "basen". Sprawdz ile masz wysokosci do progu drzwi. Piach dobrze zagęszczony w starym budynku moze być. Dla oszczędnosci dawniej tak się robiło. Folię daje się na styropian, aby w szczeliny nie wszedł beton i przeciw wilgoci. Chudziak to B10, czyli nieco więcej piachu.