Suq3r 14.11.2021 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Cześć Wszystkim. Od kilku dni intensywnie myślę o wymianie swojego termostatu (model: Carrier 33AW-CS1) do pompy ciepła powietrze/woda Carrier XP ENERGY 38AW/80AW. Pojawił się jednak problem ponieważ większość nowych smart termostatów z jakiegoś powodu nie jest integralna z moim systemem. Mówię tutaj chociażby o takich rozwiązaniach jak Google NEST czy ecobee... Problemem jest schemat połączenia, który posiadam. Opiera się na on na 4 przewodach oznaczonych literami: C W G Y . W większości popularnych rozwiązań jest potrzebny jeszcze przewód z oznaczeniem R lub RH/RC. U mnie niestety nie jest on wykorzystywany mimo, iż zarówno w aktualnie posiadanym sterowniku i na płycie głównej wewnętrznej jednostki pompy takowe oznaczenia widnieją. Nie są niestety podłączone. Wspomnę jeszcze, że aktualnie steruję manualnie obiegiem CWU i CO (podłogówka) - to na czym mi zależy i czego mi tutaj brakuje to rozwiązanie sterowania online (wifi), krótko mówiąc smart. Może znajdzie się tutaj jakiś Magik, który pomoże ogarnąć ten temat. Kilka zdjęć jednostki, którą posiadam: Z góry dzięki za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 14.11.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 po wpisaniu w google C W G Y chyba jest serwisówka do tego czegoś i masz tam wymagane styki pod "remote control". Widać że jest on/of i grzanie chłodzenie. Nie wiem jaka masz wersję ale są jeszcze opisane styki eco. Nie mam pojęcia co oznaczają C W G Y ale to nie jest tak że to po prostu podłączenie do sterownika? Ten remote control wygląda właśnie jak podłaczenie termostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suq3r 14.11.2021 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 po wpisaniu w google C W G Y chyba jest serwisówka do tego czegoś i masz tam wymagane styki pod "remote control". Widać że jest on/of i grzanie chłodzenie. Nie wiem jaka masz wersję ale są jeszcze opisane styki eco. Nie mam pojęcia co oznaczają C W G Y ale to nie jest tak że to po prostu podłączenie do sterownika? Ten remote control wygląda właśnie jak podłaczenie termostatu W moim przypadku C W G Y odpowiadają za bezpośrednie połączenie sterownika z płytą główną pompy. Oznacza to nie mniej nie więcej, że mój termostat nie jest tylko termostatem ale właśnie sterownikiem. Niestety niezbyt ergonomiczny w użytkowaniu. Stąd pomysł na zmianę jeśli w ogóle okaże się to możliwe Mimo wszystko dzięki za chęci i poświęcony czas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 14.11.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 W moim przypadku C W G Y odpowiadają za bezpośrednie połączenie sterownika z płytą główną pompy. Oznacza to nie mniej nie więcej, że mój termostat nie jest tylko termostatem ale właśnie sterownikiem. Niestety niezbyt ergonomiczny w użytkowaniu. Stąd pomysł na zmianę jeśli w ogóle okaże się to możliwe Mimo wszystko dzięki za chęci i poświęcony czas! jak mimo wszystko? dostałeś rozwiązanie. Zostawiasz to co masz i podłączasz zewnętrzny sterownik do podanych styków. Koniec tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suq3r 14.11.2021 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 jak mimo wszystko? dostałeś rozwiązanie. Zostawiasz to co masz i podłączasz zewnętrzny sterownik do podanych styków. Koniec tematu No nie do końca - żaden zewnętrzny sterownik a przewaliłem ich już kilkanaście nie zadziała podpinając pod wymienione styki... Nie ważne - poszukam innych rozwiązań. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 21.11.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 No nie do końca - żaden zewnętrzny sterownik a przewaliłem ich już kilkanaście nie zadziała podpinając pod wymienione styki... Nie ważne - poszukam innych rozwiązań. Dzięki! Jest to standard połączenia termostatów stosowany w ameryce. Szukaj termostatów z tamtego rynku. W domu mam taki termostat honeywell do sterowania klimatyzacją: https://www.honeywellhome.com/us/en/products/air/thermostats/wifi-thermostats/t6-pro-smart-thermostat-multi-stage-2-heat-2-cool-th6220wf2006-u/ Posiada wifi i jest podobno kompatybilny z google etc. Ja korzystam z firmowej aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.11.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Nie mam pojęcia co oznaczają C W G Y ale to nie jest tak że to po prostu podłączenie do sterownika? Ten remote control wygląda właśnie jak podłaczenie termostatu To jest kabelek 4 żyłowy na czwartej fotce. A litery l oznaczają kolory poszczególnych kabelków: cyjan, biały, szary i żółty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 17.11.2023 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) Sam mam Ecobee na innej pompie on off i hula bez problemu. Musiałem tylko zastosować dodatkowe zasilanie AC24V i przekaźnik z cewką na 24V, opis twoich podłączeń (to nie jest standard US/canada): Rc – Not usedRh – Not usedW – Data InC – Data OutG – Unregulated 12V DC VoltageY – Ground USER INTERFACETYPE 101This parameter is defining if Comfort UserInterface (NUI) is used and if it's used like athermostat or a programmer02 0 0. Not Used (Input Relay active/SUI)1. NUI Installed2. NUI used as programmer Pewnie masz ustawione na 1, tam jest jakiś input relay który prawdopodobnie może posłużyć do zapodania sygnału do grzania CO...musiałbym znaleść opis tej pompy... Edytowane 17 Listopada 2023 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.11.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Sam mam Ecobee na innej pompie on off i hula bez problemu. Musiałem tylko zastosować dodatkowe zasilanie AC24V i przekaźnik z cewką na 24V, opis twoich podłączeń (to nie jest standard US/canada): Rc – Not used Rh – Not used W – Data In C – Data Out G – Unregulated 12V DC Voltage Y – Ground USER INTERFACE TYPE 101 This parameter is defining if Comfort User Interface (NUI) is used and if it's used like a thermostat or a programmer 02 0 0. Not Used (Input Relay active/SUI) 1. NUI Installed 2. NUI used as programmer Pewnie masz ustawione na 1, tam jest jakiś input relay który prawdopodobnie może posłużyć do zapodania sygnału do grzania CO...musiałbym znaleść opis tej pompy... Kupiłem w "dobrej" cenie hydrobox od PC firmy Carrier XPower. Zainstalowany w nim sterownik jest połączony z płytą elektroniki czterema kabelkami w kolorach jak napisałem. Nie mam zamiaru rozpracowywać co jak działa. Nie jest mi do niczego potrzebne. Hydrobox będzie wykorzystany do zmontowania pompy ciepła zrobionej z klimatyzatora (bez elektroniki XPower). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts