Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 100-W 2021 - eksploatacja pogodowa

Shaarky

Recommended Posts

Cześć,

Mam od pewnego czasu kocioł Vitodens 100-W z 2021 roku (ten z dotykowym ekranem). Mam wątpliwość co do jego działania na pogodowce. W domu 100% podłogówka. Dom w trakcie wykańczania jeszcze więc z doskoku oglądam piecyk.

Serwisant twierdzi że piec działa już na pogodowce i wg mojej wiedzy co poszukałem w menu jego i poczytałem na sieci również tak jest. Na apce też widzę temp na zew. Ale... Temperatura zasilnia się nie zmienia w zależność od temp na zew. (przynajmniej na wyświetlaczu), a ponadto w apce widzę Aktywny Tryb Ogrzewania - Program Czasowy. Dziś też mam wrażenie że w domu jest dosyć chłodno pomimo że z rkzywej wynika że powinno być te kilka stopni więcej.

Pomoże ktoś?

Czyli defacto aktualnej temperatury zasilania nie jestem w stanie nigdzie zobaczyć - szkoda. Przyznam też że to troche mało czytelne w aplikacji, a w instrukcji nie znalazłem takiego wyjaśnienia. Ale dziękuje!

To jeszcze ostatnie pytanie. Skoro na piecu ustawiam np. oczekiwane 21 w pokojach, to jak się mają do tego sterowniki pokojowe? Np. jeśli w jednym ustawie 23 stopnie?

Pozdrawiam,

Kamil

Czyli defacto aktualnej temperatury zasilania nie jestem w stanie nigdzie zobaczyć - szkoda. Przyznam też że to troche mało czytelne w aplikacji, a w instrukcji nie znalazłem takiego wyjaśnienia. Ale dziękuje!

To jeszcze ostatnie pytanie. Skoro na piecu ustawiam np. oczekiwane 21 w pokojach, to jak się mają do tego sterowniki pokojowe? Np. jeśli w jednym ustawie 23 stopnie?

Pozdrawiam,

Kamil

pytanie jakie to sterowniki,

jeżeli to zdalny sterownik do ogrzewania pogodowego Vitotrol 200-E to ma on 2 tryby pracy. Pierwszy bez wplywu temperatury pomieszczenia. I w tym trybie zmiana temperatury wymaganej w pomieszczeniu na większą od 20*C powoduje przesunięcie krzywej równolegle do góry a mniejszej od 20*C równolegle w dół. Rzeczywista temperatura nie jest brana pod uwagę. Drugi tryb to praca z wpływem temepratury pomieszczenia i tu najpier kocioł wylicza temperaturę zasilania jak w poprzednim trybie a potem dodatkowo w zalezności od róznicy miedzy wymaganą a rzeczywistą temepraturą w pomieszczeniu koryguje przesunięcie równoległe.

można tez zrobić (choć to układ nie zalecany bo mniej komfortowy i mniej ekonomiczny ale za to łatwiejszy w wytłumaczeniu dla instalatora) z termostatami wł/wył i wtedy po przekroczeniu wymaganej temperatury pomieszczenia ogrzewanie na obiegu zostaje całkowicie odcięte.

temperaturę zasilania obiegów mozna odczytać w menu kotła. instrukcja obsługi kotła strona 29 https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VBA/6135868VBA00004_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit

Edytowane przez Konsultant Viessmann

Mam sterowniki TECH ST293 i 297.

Zasadę włącz/wyłącz gdy osiągniesz temperaturę rozumiem, ale jeśli na piecu mam 21, a w jednym z pomieszczeń chce miec 23 to czy piec jest w stanie ten jeden obieg dogrzać do 23?

Wybacz może banalne pytanie ale średnio do mnie dociera narazie ta instalacja :(

Mam sterowniki TECH ST293 i 297.

Zasadę włącz/wyłącz gdy osiągniesz temperaturę rozumiem, ale jeśli na piecu mam 21, a w jednym z pomieszczeń chce miec 23 to czy piec jest w stanie ten jeden obieg dogrzać do 23?

Wybacz może banalne pytanie ale średnio do mnie dociera narazie ta instalacja :(

kocioł podaje parametr na obieg grzewczy. Jesli ktoś wykona kazdy grzejnik jako oddzielny obieg to będzie moża zadawac temperatury dla każdego z pomieszczeń oddzielnie.

Innym rozwiązaniem jest zamontowanie naszego systemu Smart Climate, Można wtedy na kazdym z grzejników zamontowac elektroniczna głowice ktora w przypadku przegrzania pomieszczneia bedzie przymykala przepływ tym samym zmniejeszając dopływ ciepła ale w przypadku gdy temperatura nie będzie osiagnięta podniesie temeprature zasilania wybranego obiegu.