inekk 15.11.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Witam! Nie wiem gdzie pisać ani kogo się poradzić - mam nadzieję, że trafiłem we właściwe miejsce Otóż sprawa wygląda tak - mam możliwość kupić dom którego budowa rozpoczęła się w 1992 roku ale nigdy nie została skończona. Dom jest w stanie "do wykończenia". Moje zaniepokojenie wzbudził fakt, że wysokość mierzona na parterze od podłogi (łysy beton bez płytek) do sufitu (szorstki tynk) to 249 - 251cm. Z tego co czytałem to chyba trochę za mało bo jak położy się płytki / panele i wyrówna sufit to zostanie mniej niż 247cm... W piwnicy są już płytki na podłodze ale sufity nie są wykończone i tam jest ~215cm. Właścicielka mówi, że były inne normy kiedy zaczynała budowę i ten dom zostanie bez problemów odebrany ale nie wiem czy to prawda. Według projektu wysokość pomieszczeń na parterze to 250cm bez wykończenia. Orientujecie się czy rzeczywiście taki dom ma szanse na odbiór? Taki dom będzie traktowany jako nowy według obecnych przepisów czy według starych? Chciałbym zrobić ogrzewanie podłogowe więc po jego położeniu, zrobieniu podłóg i sufitów raczej będzie ~240cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Jeżeli dom ma pozwolenie z 1992 roku i jest na bieżąco prowadzony dzienni budowy tj wpisy nie rzadziej niz co 3 lata kiedyś a potem co 2 lata (obecnie) to teoretycznie odbiór jest możliwy. Brak jednego wpisu na przestrzeni lat spowoduje brak odbioru. Wątpie by po tylu latach były wszystkie papiery do odbioru a co za tym idzie aby taki dom odebrać należy zrobić nowe pozwolenie na budowę, i doprowadzić budynek do współczesnych wymogów czy WT2021 - odpowiednie grzanie, odpowiednie izolacje okna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inekk 17.11.2021 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Bardzo dziękuję za odpowiedź - tego się właśnie obawiałem. Dom jest w idealnym dla mnie miejscu ale patrząc na kwotę jaką chce właścicielka to bez problemów wybuduję się kilometr dalej od zera. W tym przypadku konieczna byłaby gruba przebudowa a to kompletnie przekreśla sensowność ekonomiczną tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Gdybyś się jednak decydował to kupuj tylko jak formalnie "zakończy" budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts