Lukasz11 16.11.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Wybrałem hydraulika. Jedyny jaki odpowiedział na moje zapytanie ofertowe. Chce wykonać instalację wod-kan u mnie w domu. Instalacja wodną na rurach pex i w systemie rozdzielaczowym. Ale hydraulik proponuje: Wszelkie podejścia od rozdzielacz a do odbiorników wody rura pex 16x2 i zakończyć kolankiem 16x1/2" Czy to nie za mala rurka? Zmywarka i zlew w kuchni oddalone o 8m. Pralka o 6m, prysznic 5m, umywalka 4m. Czytając Internet, to tylko zlew w kuchni oraz umywalki w łazienkach powinny być na rurce 16x2 zakończonej kolankiem 16x1/2". Pozostałe odbiorniki na rurce pex 20x2.25 zakończonej kolankiem 20x3/4". Ja mam rację, czy hydraulik? Dodatkowo hydraulik proponuje same podejścia kanalizacyjne pod zlew w kuchni i umywalkę robić rurą 32mm. Nie powinna być 40mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.11.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Masz rację - średnice kanalizacyjne powinny być większe i to nawet nie 40 tylko 50 pod zlewozmywak, pod umywalkę również dałbym 50 (takie średnice chowa się w ścianie ) te mniejsze to po wierzchu ewentualnie ukryte w szafkach czy pod kształtkami ceramicznymi umywalek. W innym przypadku wypuszczająca wodę zmywarka wypełni Ci odpływem zlewozmywak.Zasilanie w wodę zimną i ciepła również większymi średnicami 16 to stanowczo zbyt mało dla zasilania zlewozmywaka (gdzie często montuje się filtry) i zmywarki czy pralki , wanny. (16 ze względu na uniwersalność i dostępność wykonuje się cyrkulację) Może nie tak jak rura ale kształtki robią tu za duże przewężenie więc średnica 20 jest jak najbardziej wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts