Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie przedlicznikowe a moc PV

kanoo75

Recommended Posts

Mam pytanie, czy zabezpieczenie przelicznikowe działa również przy oddawaniu prądu do sieci z instalacji PV?

Mam taką sytuację:

- podpisana umowa z Eneą z mocą umowną 8 kW z zabezpieczeniem przedlicznikowym 13A w taryfie G11.

- planuję instalację PV o mocy 4,2 kWp, orientacja południowy zachód, kąt dachu ok 20 stopni.

Jeśli zabezpieczenie działa w obie strony, to czy dla instalacji PV 4,2 kWp zabezpieczenie przedlicznikowe 13A będzie wystarczające?

Czy może powinienem wystąpić do ZE o zwiększenie mocy umownej?

Pozdrawiam,

ANdrzej

Mam pytanie, czy zabezpieczenie przelicznikowe działa również przy oddawaniu prądu do sieci z instalacji PV?

Mam taką sytuację:

- podpisana umowa z Eneą z mocą umowną 8 kW z zabezpieczeniem przedlicznikowym 13A w taryfie G11.

- planuję instalację PV o mocy 4,2 kWp, orientacja południowy zachód, kąt dachu ok 20 stopni.

Jeśli zabezpieczenie działa w obie strony, to czy dla instalacji PV 4,2 kWp zabezpieczenie przedlicznikowe 13A będzie wystarczające?

Czy może powinienem wystąpić do ZE o zwiększenie mocy umownej?

Pozdrawiam,

ANdrzej

Instalacja pv 4,2 kW z falownikiem trójfazowym spokojnie mieści się w mocy umownej 8 kW, prąd z takiego falownika to max 6 A więc jest ok.