madzia27 17.11.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) Dom po ociepleniu. Zero wentylacji poza kuchnią. Wynajęty na kwatery 10-15 osób. Po miesiącu grzyb. Rozwiązanie rekuperacja, wybrałem rurową, 3 urządzenia przekuwane przez ścianę w każdym pokoju. Chodzi o montaż tylko w pokojach. Pytanie w jakim miejscu przekuć ścianę aby zainstalować urządzenie, które na przemian nawiewa i usuwa powietrze (70 sekund cykl).? Pokoje są szczelne, okna niby stare ale nowe uszczelki, drzwi wewnętrzne nowe z uszczelkami (nawet myślę, czy wywietrzników nie założyć dla wymiany powietrza. Sprzedawca rekuperatorów radzi mi montaż przy oknach natomiast na logikę przy oknie jest jakaś wymiana powietrza a problem jest większy w dalszych częściach pomieszczenia. Zakładając, że w nocy pokój jest zamknięty i śpi w nim 6 osób, w którym miejscu najlepiej umieścić rekuperator? Internety też różnie mówią, jedni przy oknie a inni, w przeciwległym krańcu pokoju... Proszę o porady, w załączniku amatorsko zrobiony przeze mnie rzut. Edytowane 17 Listopada 2021 przez madzia27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.11.2021 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Sprawdź jak głośne są te rekuperatory, bo jak będzie hałas w nocy, to kuracjusze będą je wyłączać i grzyba się nie pozbędziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts