Wciornastek 13.12.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Mam nadzieję, że to problem natury prawniczej. Sprawa wygląda tak, że we wrześniu za radą z UG udałam się do miejscowego Zakładu Komunalnego i złożyłam wniosek o wydanie warunków przyłączy wod-kan. W przepisowym terminie 2 tyg. dostałam - ale nie warunki tylko opinię, że nie ma żadnej technicznej przeszkody aby takie przyłącza wykonać. Nie wydano warunków bo gmina jest w trakcie przekazywania sieci komunalce i brak uchwały gminy. Po miesiącu uchwała byla i zostałam poinformowana, że teraz tylko papiery od prawnika..... No i to tylko trwa już dwa miesiące.Pytanie, co powinnam zrobić, gdzie zadziałać, czy są jakieś przepisy, na których można bazować? P.S. Od architekta wiem, że wydana mi opinia w naszym starostwie wystarcza do pozwolenia na budowę, ale cała ta sprawa już mnie denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.12.2004 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 No i co mam tylko czekać? Może trzeba gdzieś interweniować?Czy tylko uzbroić się w cierpliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 13.12.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Firma wodociągowa powinna mieć regulamin świadczenia usług, a w nim między innymi coś na temat warunków przyłączania do sieci i zawierania umów z odbiorcami - muszą Ci go udostępnić, w zasadzie powinno też tam coś być na temat terminów załatwiania spraw, choć z przepisów to jednoznacznie nie wynika. Firma wodociągowa działa na podstawie zezwolenia wydanego przez gminę, więc jeśli naruszają swój własny regulamin (zatwierdzony przez gminę) albo normalną przyzwoitość, pozostaje skarżyć się do wójta/burmistrze/prezydenta. Firma nie jest organem administracji, a wydanie warunków przyłączenia nie jest czynnością administracyjną, więc niestety terminy i tryb odwoławczy z KPA nie mają zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts