Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanały neoFlex - ile trzeba obniżyć sufit

Recommended Posts

Potrzebuję obliczyć o ile bedę musiał obniżyć sufit z uwagi na reku, gdyż potrzebuję wiedzieć czy zmieści mi nad drzwiami jednostka klimatyzacji (z punktu widzenia aranżacyjnego pokoi to dla mnie najlepszy wybór).

Tak więc pod jętkami mają być kanały neoFlex 75 mm. Poniżej zdjęcie:

reku.png

Pomiędzy belką o otworami drzwiowymi mam 54 cm. Teraz potrzebuję wiedzieć ile z tego zostanie jak już przyjdzie zabudowana z karton gipsu. Jak można sobie odpowiedzieć sobie na to pytanie ? Klimatyzator ma wysokość 30 cm, gość od klimy mówi żeby było ok 10 cm nad nim wolnego z uwagi na jego wentylacje. Odejmując więć 30 + 10 + 4 na opaske zostaje mi 10 cm - i mam spore wątpliwości czy tyle wystarczy....

Żeby zostawić 10cm będzie ciężko. Profil CD ma prawie 30mm plus KG koło 12, a wiadomo jakiś tam luz z 3mm też trzeba uwzględnić. Więc masz 75+30+15=12cm

Oczywiście klimie to nie zrobi większej różnicy, ale instalator może mieć problem z gwarancją. Ja bym jeszcze rozważył jednostkę podsufitowa. Czasem można z niej uzyskać lepszy rozkład temperatury dmuchając na sufit i korzystając z efektu coandy przesyłać strumień powietrza na większą odległość.

U mnie w mieszkaniu klima śmiga od lat z 4-5cm nad - chociaż wymagany był 10cm.