Siesiepy 20.11.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Cześć.Aktualnie ocieplamy sobie sami z mężem dom styropianem 20cm grafitowym Yetico Passive. Dom mamy postawiony z czerwonego pustaka cerpol. Styropian kleimy na klej Bosman klej do styropianu Polystyrol FixFoam. Ściana jest wcześniej zagruntowana Uni-gruntem Atlas (dwie warstwy, pierwsza 1:1 z wodą, druga sam unigrunt). Kleimy w temperaturze powyżej 5 stopni, mamy termometr umiejscowiony przy murze i sprawdzamy prognozy na Meteo ICM.Jednak niezależnie od nałożonej warstwy kleju, pogody, temperatury, wilgotności powietrza, czasem styropian odchodzi od muru po jego przyklejeniu (zanim klej się zwiąże). Czasami tylko jednym bokiem, najczęściej górą, rzadziej "wypycha" się cały. Polega to na tym, że nagle cały idealny pion lub poziom trafia szlag, czasami od razu, czasami dzieje się tak po 1h. Jak stoję i pilnuję, trzymam, chodzę i co rusz kontroluje poziomicą, poprawiam, to jest ok finalnie, ale nie zawsze jestem non-stop dostępna by tak robić. Nie wiemy czy ten problem to typowy problem styropianu, rodzaju kleju, czy może po prostu coś źle robimy albo chcemy mieć to zrobione za dokładnie. Oprócz tego mąż jest bardzo dokładny, sprawdza poziomicami co rusz wszystko aby mieć idealnie położone styropiany względem siebie oraz pionu i poziomu indywidualnie dla każdego styropianu. Mam wrażenie, że przez tą dokładność (może zbyteczną?) idzie mu to zdecydowanie wolniej niż powinno lub wolniej niż innym: od 2 tygodni się z tym już pałujemy a mamy połowę domu. Przykładowo: znajomi ocieplili dom w 4 dni (ściana na dzień), tak samo jak sąsiedzi dwa domy dalej. My dzisiaj robiąc od 8.rano do tej pory przykleilismy 10 płyt, w tym kilka poprawialiśmy, bo "zwiały". Będę wdzięczna za rady. Próbowałam znaleźć podobny wątek lub posty na forum, ale mi nie wyszło. Przyznaje się bez bicia, że nie grzebalam niewiadomo ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.11.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Taka mała ale prosta i bardzo skuteczna rada , kupcie na początek ze dwa worki kleju zwykłego w worku rozrobić i przynajmniej dać na każdą płytę dwa placki wtedy jak dociśniesz to płyta już nie odejdzie z tej pozycji , pianki mają to do siebie że lubią tańczyć , no i najważniejsze jak nałożysz piankę to odczekać co najmniej 3 minuty więc naciągnąć klej na 4 szt i zanim to zrobisz to pierwszą już możesz dokładać na ścianę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siesiepy 21.11.2021 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dzięki za radę goguś. Spróbujemy dokupić ten zwykły klej i przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts