Bocian71 21.11.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Witam,proszę o pomoc w doborze połaci dachowych do montażu fotowoltaiki. Wstępnie wybrałem połać nr 1 (SE) oraz nr 6 (SW). Minusem jest jedynie to, że przy niskim położeniu słońca w okresie jesienno-zimowym, w godzinach porannych i popołudniowych połacie te rzucają cień (rano 6 zacienia 1, po południu 1 zacienia 6). Niestety bardziej korzystne rozmieszczenie paneli nie przychodzi mi do głowy - połacie nr 2 i 5 są za małe. PVSol obliczył mi zacienienie na poziomie 2-3% - mogę później dorzucić projekt. Kąt nachylenia dachu - 30 st., wysokość - 2,7m.Czy ktoś ma pomysł na lepsze rozwiązanie? W linku rzut dachu: https://i.ibb.co/dkHjZF6/plan.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 21.11.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Jakbyś na tą 2 i 5 upchał po 4 panele (na oko wejdą ale nie wiem czy proporcje są zachowane na szkicu) to trochę byś się uratował przed zacienieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.11.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 W dobrym układzie to może nawet po 6 na każdej z tych połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 21.11.2021 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Witam, proszę o pomoc w doborze połaci dachowych do montażu fotowoltaiki. Wstępnie wybrałem połać nr 1 (SE) oraz nr 6 (SW). Minusem jest jedynie to, że przy niskim położeniu słońca w okresie jesienno-zimowym, w godzinach porannych i popołudniowych połacie te rzucają cień (rano 6 zacienia 1, po południu 1 zacienia 6). Niestety bardziej korzystne rozmieszczenie paneli nie przychodzi mi do głowy - połacie nr 2 i 5 są za małe. PVSol obliczył mi zacienienie na poziomie 2-3% - mogę później dorzucić projekt. Kąt nachylenia dachu - 30 st., wysokość - 2,7m. Czy ktoś ma pomysł na lepsze rozwiązanie? W linku rzut dachu: https://i.ibb.co/dkHjZF6/plan.png Część modułów z 1 przerzucić na 5 i połączyć te połacie w 1 string, podobne też rozwiązanie w przypadku połaci 6 i 2 i nie za bardzo martwić się rannym i popołudniowym zacienieniem zwłaszcza o tej porze roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts