Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie doświadczenia z Bankiem BPH

Marynka

Recommended Posts

Rzeczywiście moje doświadczenia nie są długie. Przy wyborze kredytu zdałam się na mojego męża, który z racji wykonywanej pracy posiada rozległą wiedzę w kwestii kredytów hipotecznych. Pamiętaj jednak, że ostateczny wybór należy do Ciebie. Musisz swoją sytuację dokładnie przeanalizować. Tu na forum znajdziesz wiele innych wypowiedzi, które może ułatwią Ci decyzję.

Pozdrawiam. Trzymaj się.

Ja tez wzięłam kredyt w tym banku w sierpniu br. w Krakowie.

Na razie mam miłe wrażenia. Rozszerzałam niedawno kredyt (w CHF) bo nie starczyło mi pieniędzy na wykonczenie domu. Obsługa b. profesjonalna, miła i kompetentna. Dopytywałam sie o możliwe ryzyka - np. utrata pracy, choroba w rodzinie itd. Generalnie w trudnych przypadkach bank idzie na współpracę z klientem i nie zależy mu na natychmiastowej windykacji nieruchomości, na której wisi hipoteka. To jest nieopłacalne dla banku ze względu na b. wysokie koszty komornicze itd. Bank proponuje klientowi wydłużenie czasu spłaty kredytu, przedłużenie okresu karencji i posiada jeszcze inne narzędzia umożliwiające przeczekanie trudnego okresu w życiu kredytobiorcy.

Jest elastyczny w negocjacjach odnośnie marży i warunków kredytowania (tu wiele zależy od doświadczenia i uprawnień agenta).

Kredyt łatwo jest uzyskać i dzieje się to stosunkowo szybko - realnie 2-3 tygodnie. Gorzej z ewentualnym rozszerzeniem kredytu to trwa u mnie juz drugi miesiąc, ale już wiem że mam decyzję pozytywną.

Pozdrawiam

Mam pytanie dotyczące rozliczania się z bankiem z wykorzystania transz. Na jakiej podstawie bank je rozlicza (faktury, wizja lok.) jeśli wizja to ile kosztuje wizyta rzeczoznawcy na budowie ( znam banki, które biorą 850 zł za jedną wizytę :( :evil: )

W jaki okresie należ się zmieścić z wykorzystaniem kredytu ( ten powyższy bank ma tylko 6 m-cy :evil: )

Dzięki za wszelkie informacje

Bank wymaga faktur, które zawierają kwoty w wysokości przynajmniej 60% wysokości transzy. Pozostale wydatki nie muszą być udokumentowane, jedynie podane przez Ciebie szacunkowo w kosztorysie przy zawieraniu umowy. Miałam jedną wizytację agenta banku na budowie i nie kosztowało mnie to nic. Okres wykorzystania kredytu ustawia się z bankiem w zależności od tempa budowy. Ja zmieściłam sie w 4-ech miesiącach ze wszystkim. Okres ochronny uzgodniłam do końca kwietnia 2005.

W tym czasie od momentu zawarcia umowy, czyli od sierpnia br. płace odsetki od aktualnej wysokości udzielonego kredytu, czyli po otrzymaniu I transzy - odsetki za pierwszą część krdytu, po otrzymaniu drugiej transzy - odsetki za dwie transze razem itd. Teraz otrzymam ostatnia transzę na wykonczenie i będę płacić odsetki od całości kredytu, a potem od maja będę płącić już całą ratę.

Mamy kredyt w tym banku w CHF. Jak do tej pory wszystko OK. Kredyt uruchomiony dwa lata temu. Mieliśmy kilka transz. Można negocjować. Są elastyczni. Oczywiście trzeba dokładnie przeanalizować umowę. Ja teraz nagocjuję zmianę warunków (wysokość marży i juz wszystko jest na dobrej drodze).

W BPH bralem juz kredyt na zakup mieszkania (4 lata temu), w tym roku na zakup dzialki a w przyszlym roku pewnie bede bral u nich budowlano-hipoteczny - licze, ze nazbieralem sobie sporo atutow przez poprzednie kredyty :D . Obsluga ok (choc jak poczytasz na forum wszystko zalezy od oddzialu), rzeczywiscie sa elastyczni - jestem zadowolony, a do konca roku maja jakas promocje (ale to pewnie juz wiesz). Powodzenia!