kamil_GDN 22.11.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Witam, Robię gruntowny remont mieszkania, wraz z elektryką i kanalizacją, wodą itd. Mieszkanie w bloku w kamienicy. Mam piec dwufunkcyjny gazowy do ogrzewania mieszkania i wody. Dzisiaj dostałem od majstra listę zakupów na rury miedziane do kaloryferów: 85 metrów rury twardej i listę kolanek aby je sprasować + termo izolację (z pianki polietylenowej). Nie byłoby mojego tematu gdyby nie to, że majster chce poprowadzić na całą chatę rury o średnicy 18mm, a ja przed chwilą już prawie zamawiałem 18stki i doczytałem, że lepiej szersze jeszcze.. Rury wszystkie będą prowadzone w ścianie. Jak to ogarnąć? Załączam poglądowe zdjęcie mieszkania itd. Wiadomo, najbardziej mi zależy na 2ch rzeczach: cisza (aby nie szumiało w ścianach) no i jak najmniejsza strata ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.11.2021 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 A pojemność wodna twego CO na rurach osiemnastakach będzie różnić się znacząco od tej na rurkach o szerszej średnicy? Bo wiesz trochę kilowatów energii idzie na ogrzanie większej masy wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts