Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

13 - A jednak pechowy !

Jerzysio

Recommended Posts

A czy wiecie, że trzynastka to najmniejsza liczba która posiada pewną ciekawa własność. A mianowicie

13(10)=31(4)

gdzie cyfra w nawiasie oznacza podstawę systemu liczenia.

Liczby o podobnych właściwościach nazwałem palindromami innosystemowymi, a trzynastka jest najmniejszym.

:o :o :-?

Jerzysio, przerabiałam podobną historię miesiąc temu, 14 listopada.

Mój mąż wracając po długim weekendzie z budowy miał wypadek, samochód do kasacji, mąż na szczęście nie :D .

Akurat zrezygnowaliśmy już w tym roku z AC, więc ubezpieczalnia nic nie wypłaci :cry: . No cóż, wrak sprzedany, w międzyczasie wysupłałam zaskórniaki i kupiłam inne zgrabne autko. Mąż cały i zdrowy i to jest najważniejsze.

Co się stało, to się nie odstanie. Najważniejsze, że żona wyszła z wypadku bez większych obrażeń. Pocałuj ją w bolące kolano i myślcie pozytywnie. Będzie dobrze! :wink:

Szerokiej drogi!

Dni o numerze 13 jest w roku 12.

Dni o innych numerach jest w roku ponad 350

Jeśli coś przykrego wydarzy się w 13 dniu miesiąca to większość kojarzy ten fakt właśnie z tą "niby pechową 13-tką"

Jeśli coś przykrego wydarzy się w innym dniu miesiąca to na datę nikt nie zwraca uwagi.

Pozdrawiam

Chciałem zamieścic sprostowanie.

Kolanem mojej żony zajął się juz pan doktor (innych osób nie zauwazyłem), ale nie całuje a kuje. :wink:

Całe szczęście, że zastrzyki nie sa aż tak bolesne jakby się wydawać mogło.

Poza tym przed zastrzykami kolanko jest smarowane jakimś znieczulaczem tak ze całowanie go mogło by się skączyć zdrętwieniem ust.