matrix22 23.11.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Mam dość śmieszne pytanie, ale nie potrafiłem nigdzie znaleźć dobrej odpowiedzi. Otóż posiadam rozdzielacz do ogrzewania podłogowego (podobny jak na zdjęciu): Całe ogrzewanie jest włączone i grzeje. Rozdzielacz nie posiada na razie sterownika, więc wszystko muszę robić ręcznie. Moje pytanie - jak wyłączyć ogrzewanie ręcznie tylko w jednym pokoju (obiegu)? Czy musze wyzerować te czerwone regulatory, czy kręcić tymi białymi? Z początku wydawało mi się, że wystarczy ustawić zerowy przepływ (czerwony regulator) w danym obiegu, ale niektóre materiały w internecie nie do końca to potwierdziły. Czy możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.11.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 zamykasz dany obwód poprzez jego zamknięcie , na zasilaniu lub powrocie, obojętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix22 23.11.2021 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Czyli moge np. zupełnie wyzerować czerwony regulator i to spowoduje, że wyłączę ogrzewanie w danym obiegu, a reszta będzie grzała normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trike 23.11.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Regulujesz i zakrecasz bialym, jesli chcesz zakrecic calkowicie to bialymi pokretlami zakrecasz wszystkie petle do danego pomieszczenia i juz. Jesli chcesz zmniejszyc grzanie w tym pomieszczeniu bo Ci piec je przegrzewa, najczesciej jesli sa krotkie petle to nie zakrecaj do oporu a jedynie zmniejsz przeplyw, masz podzialke na czerwonych wskaznikach, ustaw mniejszy przeplyw z 5 na 4, z 3 na 2,5, i koryguj co kilka dni az uzyskasz wlasciwa temperature. Co kilka dni bo wylewka tak szybko nie wystygnie jesli zakumulowala cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts