Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - wyłączenie grzania w jednym obiegu

matrix22

Recommended Posts

Mam dość śmieszne pytanie, ale nie potrafiłem nigdzie znaleźć dobrej odpowiedzi. Otóż posiadam rozdzielacz do ogrzewania podłogowego (podobny jak na zdjęciu):

81eae07011a9a13d55c754e2d0573365.jpg

Całe ogrzewanie jest włączone i grzeje. Rozdzielacz nie posiada na razie sterownika, więc wszystko muszę robić ręcznie.

Moje pytanie - jak wyłączyć ogrzewanie ręcznie tylko w jednym pokoju (obiegu)? Czy musze wyzerować te czerwone regulatory, czy kręcić tymi białymi?

Z początku wydawało mi się, że wystarczy ustawić zerowy przepływ (czerwony regulator) w danym obiegu, ale niektóre materiały w internecie nie do końca to potwierdziły.

Czy możecie pomóc?

Regulujesz i zakrecasz bialym, jesli chcesz zakrecic calkowicie to bialymi pokretlami zakrecasz wszystkie petle do danego pomieszczenia i juz. Jesli chcesz zmniejszyc grzanie w tym pomieszczeniu bo Ci piec je przegrzewa, najczesciej jesli sa krotkie petle to nie zakrecaj do oporu a jedynie zmniejsz przeplyw, masz podzialke na czerwonych wskaznikach, ustaw mniejszy przeplyw z 5 na 4, z 3 na 2,5, i koryguj co kilka dni az uzyskasz wlasciwa temperature. Co kilka dni bo wylewka tak szybko nie wystygnie jesli zakumulowala cieplo