michal.bdg 24.11.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Witam, jest wiele informacji dotyczących poprawnej pracy PC wg. których powinna ona „przerabiać” duże ilości czynnika grzewczego /wody/ w związku z tym moje pytanie czy pompę ktorą mam za 100 litrowym zładem powinienem ustawić na max.(3) Do ogrzania mam 110m2 wiec zgodnie z „biegami” na pompie chyba 1-2. Jak ustawie „3” to słychać w całym domu jak woda „kipi” w posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.11.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Przepływ ustaw do delty. Jaka to pompka?Niezależnie od przepływu nie powinno nic kipiec. Jeśli tak jest, tzn że masz gdzieś turbulentne przepływy. Jakieś ostre luki w podlogowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 24.11.2021 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 słabo to wyglada z moja wiedza w tym zakresie ale jak mam tozumieć ustaw do delty? Pompa to wilo/piko 25/1-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dansing 24.11.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Delta to różnica temperatury. Ustaw przepływ żeby delta była 5° między zasilaniem a powrotem. Jak za duża różnica to zwiększ przepływ, jak za mała to zmniejsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bandi87fcb 26.11.2021 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Mam ten sam problem. Bufor 200l za nim pompa wilo/piko 25/1-6 na drugim biegu przepływ na pompie 800l/h. Delta 1,5 stopnia, pexa w podłodze 1100m,przepływy na rotametrach między 1 a 0 l/m. Jak przykrece pompę do uzyskania delty 4 to wszystkie rotametry pokazują przepływ 0 i nie ma jak już nimi regulować przepływu bo cały czas pokazują 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 26.11.2021 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 U mnie podobnie. Dwa obiegi podłogówka i grzejniki. Na obu delta 0-1. Pompki na 1 biegu. Pompa z buforem ustawionym na 35 stopni histereza 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.11.2021 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Witam, sprawdziłem u mnie, jest zupełnie inaczej w podłogę wchodzi 32 a na powrocie jest 24. Pompa pracuje na 2 (środkowym) biegu. O czym świadczy taki niski powrót, mam gdzieś takie straty w posadce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.11.2021 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 i jeszcze jedno bufor bedącą zładem dla podłogówki mam 100l. do tego mam 2 nitki całkowicie zamknięte: kotłownia i sypialnia. Zastanawiam sie czy odkręcenie nitki w kotłowni i tym samym zwiększenie temp. w pomieszczeniu + ciepła posadzka pod zasobnikiem CWU miały by wpływ na wolniejszy spadek temp. CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.11.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Powrót jest ok, ale myślę że można by trochę obniżyć deltę GZ - temperatury GZ mają największy wpływ na COP.Zobacz jaka będzie delta na 3 biegu. Jeśli chodzi o CWU, to masz włączoną cyrkulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 30.11.2021 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Cyrkulacje mam 2xdziennie po 3 godziny. W tej chwili mam temp.32/26 wiec delta 6. Pompkę przyspieszylem jest ustawiona pomiędzy 2 a 3 biegiem (30wat) tylko w domu zrobiło sie gorąco 23/24 stopnie. Zubadan podaje temp. wg. krzywej grzewczej a tą mam ustawioną na „-9” a wiec powinien podać temp. w podłoge 9 stopni niższa niz wynika to z krz.grzewczej dla temp. na zewnatrz. Jak pisałem w podłogę idzie 32 a wg. ustawień „-9” czyli normalnie podałby wode 41* w podloge przy temp. na zewnatrz „+1;-1” Ja chyba czegoś nie rozumiem, POMOCY problemem jest też to ze nie posiadam jeszcze regulatora pokojowego temp. (podobno problem z transportem z GB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts