Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie pompy obiegowej 1-2-3

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, jest wiele informacji dotyczących poprawnej pracy PC wg. których powinna ona „przerabiać” duże ilości czynnika grzewczego /wody/ w związku z tym moje pytanie czy pompę ktorą mam za 100 litrowym zładem powinienem ustawić na max.(3) Do ogrzania mam 110m2 wiec zgodnie z „biegami” na pompie chyba 1-2. Jak ustawie „3” to słychać w całym domu jak woda „kipi” w posadzce.

Mam ten sam problem. Bufor 200l za nim pompa wilo/piko 25/1-6 na drugim biegu przepływ na pompie 800l/h. Delta 1,5 stopnia, pexa w podłodze 1100m,przepływy na rotametrach między 1 a 0 l/m. Jak przykrece pompę do uzyskania delty 4 to wszystkie rotametry pokazują przepływ 0 i nie ma jak już nimi regulować przepływu bo cały czas pokazują 0

i jeszcze jedno bufor bedącą zładem dla podłogówki mam 100l. do tego mam 2 nitki całkowicie zamknięte: kotłownia i sypialnia. Zastanawiam sie czy odkręcenie nitki w kotłowni i tym samym zwiększenie temp. w pomieszczeniu + ciepła posadzka pod zasobnikiem CWU miały by wpływ na wolniejszy spadek temp. CWU

Cyrkulacje mam 2xdziennie po 3 godziny. W tej chwili mam temp.32/26 wiec delta 6. Pompkę przyspieszylem jest ustawiona pomiędzy 2 a 3 biegiem (30wat) tylko w domu zrobiło sie gorąco 23/24 stopnie. Zubadan podaje temp. wg. krzywej grzewczej a tą mam ustawioną na „-9” a wiec powinien podać temp. w podłoge 9 stopni niższa niz wynika to z krz.grzewczej dla temp. na zewnatrz. Jak pisałem w podłogę idzie 32 a wg. ustawień „-9” czyli normalnie podałby wode 41* w podloge przy temp. na zewnatrz „+1;-1” Ja chyba czegoś nie rozumiem, POMOCY problemem jest też to ze nie posiadam jeszcze regulatora pokojowego temp. (podobno problem z transportem z GB)