Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie tynków gipsowych diamant

Recommended Posts

Witam,

mam położone tynki gipsowe knauf diamant i naprawdę są bardzo równe i gładkie zatem nie zamierzam kłaść gładzi.

W związku z tym ma kilka pytań do osób które pracowały na takich tynkach:

- czy przeszlifować papierem? np 180-200

- jakiej masy użyć żeby uzupełnić ubytki? czy masa smig c-50 będzie odpowiednia

- grunt - jaki grunt polecacie?

- czy zastosować farbę podkładową np śniezka?

- farba docelowa - jaką polecacie? na sufity znalazłem flugger 2s a na ściany ?

Witam,

mam położone tynki gipsowe knauf diamant i naprawdę są bardzo równe i gładkie zatem nie zamierzam kłaść gładzi.

W związku z tym ma kilka pytań do osób które pracowały na takich tynkach:

- czy przeszlifować papierem? np 180-200

- jakiej masy użyć żeby uzupełnić ubytki? czy masa smig c-50 będzie odpowiednia

- grunt - jaki grunt polecacie?

- czy zastosować farbę podkładową np śniezka?

- farba docelowa - jaką polecacie? na sufity znalazłem flugger 2s a na ściany ?

Tynku nie ma sensu szlifować. Jeżeli uzupełnisz ubytki, to będziesz miał inna fakturę w tym miejscu i będzie to wyglądać średnio. Albo maluj jak jest, albo jeśli efekt jest niezadowalający, to kładź gładź.

Jak u mnie. Tynki gipsowe. Z wykonania byłem bardzo zadowolony, równe i gładkie. Pomalowałem farba i czar prysł.

Generalnie to radzę trzymać się jednego systemu. I tak w skrócie :

- bardzo dokładnie przejrzeć tynki z lampa halogenowa. Usunąć szpachelka lub papierem ściernym drobne pozostałości, grudki itp. Ja delikatnie przeszlifowalem 180

U mnie pod światłem było widać takie małe smugi od prowadzenia laty tynkarskiej, wogole nie wyczuwalne. Myślałem że znikną po malowaniu ale nie znikły :(

Tynk odpylić szczotka, pędzlem lub czym tam chcemy. Niektórzy odkurzaja

Za gruntować obowiązkowo gruntem wodnym. Rady typu maluj odrazu podkładowo lub farbe z gruntem mieszaj można o kant du#y potluc

Grunt taki jak zaleca producent farby . U mnie była farba magnat więc i farba gruntująca magnat a tu znowu zalecają grunt wodny acryl putz gu 40.

Male ubytki gładzią finiszowa. Duze ubytki uniflotem knauf.

Na sufit farba mocno matowa np magnat anty refleks. Czytałem że bardzo dobra jak nie lepsza (sam nie sprawdzałem) jest tikkurila

Na ściany też szukałbym matowych farb

Magnat ceramic mimo że jest matowy to jednak na ścianie trochę błyszczy i uwidacznia wszystkie niedoskonałości

Pozdrawiam

Kamil

Szanowny Panie,

Jeżeli powierzchnia tynków jest gładka, to nie ma konieczności ich szlifowania. Dokonując punktowych poprawek musi się Pan liczyć z tym, że ściany będą miały niejednolitą strukturę. Rozwiązaniem jest aplikacja gładzi np. Śnieżka Acryl-Putz® ST10 na całej powierzchni. W przypadku nowych tynków, można zastosować grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU40 zamiast farby podkładowej.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

Grunt należy aplikować zgodnie z informacjami zamieszczonymi w karcie technicznej produktu. Optymalnym rozwiązaniem jest aplikacja gruntu na ściany w gotowej formie, bez rozcieńczania. Rozcieńczanie może osłabić właściwości gruntu.

• 1 month później...