browaros 27.11.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) dzień dobry, trapi mnie pewien problem otóż planujemy generalny remont (ekipa już zamówiona na styczeń 2022) i teraz w miarę spotkań z fachowcami od wykonania mebli kuchennych, zakupowania materiałów i wynoszenia wszystkiego z domu pojawiły się pierwsze spostrzeżenia i wątpliwości... Otóż obecnie w kuchni przedpokoju i łazience posiadam ogrzewanie podłogowe wodne. W salonie standardowe grzejniki ścienne. Wymyśliliśmy sobie na ten salon 22m ogrzewanie podłogowe elektryczne - tak żeby nie było problemu z ciągnięciem instalacji ogrzewania wodnego z rozdzielacza bo z powodu lokalizacji jest problem - i na całej powierzchni salon + kuchnia + przedpokój jednakowe płytki w jodełkę. Niestety dopiero teraz dotarło do mnie, po konsultacji z fachowcem od kuchni, że jeśli chcemy blat na konkretnej wysokości 83cm wpuszczony we wnękę okienną to podłoga w kuchni nie może pójść już do góry, bo np nie zmieści się zmywarka do zabudowy. W związku z tym dołożenie izolacji (np płyty izolacyjne choćby 3mm) + mat grzewczych w salonie spowoduje podniesienie względem kuchni i przedpokoju wg mnie i tu pojawia się pytanie jak to rozwiązać? Skoro nie moge podnieść nigdzie poziomu to jedynym rozwiązaniem będzie.... obniżenie poziomu wylewki w salonie? Tylko jak, żeby było to schludnie i w miarę sensownie pod położenie mat izolujących i ogrzewania elektrycznego? Mam nadzieję, że wszystko opisałem jasno i z góry dziękuję każdemu za chęć pomocy i podpowiedzi... Pozdrawiam serdecznie Ł. Edytowane 27 Listopada 2021 przez browaros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 27.11.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Ile miałoby być dodatku na to ogrzewanie? Bo jeśli centymetr, no to meble da się o ten centymetr obniżyć, nawet może zmywarka się zmieści pod blat. Jeśli więcej, to cóż - skuć starą wylewkę, zrobić nową z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browaros 27.11.2021 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Jeszcze nie umiem tego oszacować ile dochodzi cm przy elektrycznych matach ale zapewne 1cm lekko - to moje przypuszczenia bo maty izolujące + sama instalacja dla ogrzewania podłogowego elektrycznego.Czy kucie wylewki ma jakąś alternatywę np frezowanie jakimś specjalnym sprzętem i jakie są tego koszta?Wierzę mocno, że ta ekipa będzie na tyle doświadczona, że mi to "ogarnie" niemniej jednak chciałem tutaj podpytać żeby w razie "w" być trochę mądrzejszym gdy dojdziemy do etapu rozwiązywania tego problemu na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 27.11.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Frezuje się, nie znam kosztów, na pewno nie będzie to tanie. Ale pytanie właśnie ile potrzebujesz miejsca - bo jeśli centymetr, to pewnie da się to załatwić bez frezowania. Jeśli np. 4cm, no to po frezowaniu niewiele tej wylewki zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts